Nieuws

Apple sluit deal met Shutterstock zodat het AI kan trainen op beelden

Apple
© iStock / PhillDanze
De lancering van iOS 18 - en dus ook Apples AI-systeem - komt dichterbij. Nu blijkt dat Apple ook aan de slag gaat met beelden.

Meerdere technologiemerken bieden al een tijdje AI-functies. Apple loopt al even achter, maar zou die achterstand later dit jaar goed maken. Met de lancering van iOS 18 zou de iPhone-fabrikant ook meteen AI-mogelijkheden introduceren.

Hoe de ontwikkeling van die AI-functies loopt, blijft grotendeels een raadsel. Apple lijkt er alvast minder ver in te staan dan gehoopt. Een deel van de AI-functies zou het bedrijf dan ook uitbesteden aan Google. Wellicht gaat het dan om cloudgebaseerde AI-functies, waarvoor je telefoon met een server moet communiceren.

Apple traint eigen AI

Om welke AI-functies het dan gaat, is moeilijk te bepalen. Apple werkt namelijk ook aan een eigen taalmodel. Dat zou het willen gebruiken om AI-functies on-device te laten draaien. Daarbij zou het om andere functies gaan dan degene die Google mag aanbieden. Dat de technologiefabrikant een deal sloot met Shutterstock, doet vermoeden dat die AI-functies iets met beeld te maken hebben. Shutterstock bezit namelijk heel wat stockfoto’s, die gebruikt kunnen worden om het AI-systeem verder te trainen.

De overeenkomst tussen Apple en Shutterstock is belangrijk. Meerdere AI-modellen werden al aangeklaagd omdat ze het auteursrecht niet respecteren. Zo zou de chatbot van OpenAI getraind hebben op auteursrechtelijk beschermde boeken, zoals de Game of Thrones-serie van George R. R. Martin. De beeldgenerator Stable Diffusion kreeg het dan weer aan de stok met Getty Images. Ook daar ging de zaak over auteursrecht: Stable Diffusion zou zonder toestemming foto’s van de site gehaald hebben om hun AI-model te trainen, en dat mag niet.

Illegale beelden

De deal zorgt er dus alvast voor dat Apple niet in de problemen komt als het over auteursrecht gaat. Ook op andere fronten probeert het bedrijf rechtszaken te voorkomen. Apple zou al enige tijd in gesprek zijn met nieuwsmedia zoals The New Yorker en NBC News. Op die manier kan het een licentie nemen op nieuwsberichten, en die gebruiken om het taalmodel verder op punt te stellen.

Apple is niet het eerste bedrijf dat een deal sluit met Shutterstock. Ook Meta, Google en Amazon hebben, volgens Reuters, overeenkomsten met de beeldbankbeheerder. Dat is niet alleen een goede zaak voor de bedrijven, maar ook voor gebruikers. Openbaar toegankelijke datasets voor beeldgeneratoren bevatten vaak illegale beelden, bleek vorig jaar nog. Door het AI-model te trainen op beelden van Shutterstock, voorkomen de bedrijven dat hun AI-systemen die illegale beelden reproduceert.

Uitgelicht artikel AI beeldengenerator Dataset voor AI-beeldgenerators bevat illegale beelden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business