Nieuws

Apple lonkt naar Google voor AI op iPhone

Siri Apple AI
© iStock / Wachiwit
Apple werkt al geruime tijd aan AI-functies voor iPhones. maar knoopt nu het gesprek aan met Google om Gemini naar de iPhone te krijgen.

Dat Apple werkt aan AI-functionaliteiten voor iPhones, is al lang geen nieuws meer. Apple werkt al geruime tijd aan artificiële intelligentie en zou de eerste functies met iOS 18 introduceren. Nu blijkt dat de iPhone-fabrikant in gesprek is met Google voor zijn AI-functies.

Interessant voor Google

Google en Apple zitten in volle onderhandeling, bericht Bloomberg. Apple zou graag het Gemini-AI-model van Google aanbieden op iPhones. Apple zou de technologie dan onder licentie mogen aanbieden, maar het is niet duidelijk wat voor bedrag daarmee gemoeid gaat. Dat bedrag kan echter flink oplopen: Apple heeft een groot aantal gebruikers, wat waardevol is voor Google. Het zoekmachinebedrijf had er jarenlang miljarden dollars voor over om de standaard zoekmachine op iOS te zijn. De kans is dan ook groot dat Apple flink wat duiten in het zakje moet brengen om Gemini aan te mogen bieden.

Als Gemini naar iPhones komt, zou dat een groot voordeel voor Google kunnen zijn. Het AI-model krijgt er dan plots tientallen miljoenen gebruikers bij. Dat geeft Google iets meer ruimte om te concurreren met OpenAI, een bedrijf waar de iPhone-fabrikant ook mee sprak over AI-functies. De technologie van OpenAI zit in ChatGPT en wordt door Microsoft aangeboden in Copilot, waardoor de iPhone een interessante opportuniteit is voor Google.

Wat met Ajax?

Toch zijn de geruchten zeker opmerkelijk. Geweten is dat Apple al lange tijd aan een eigen taalmodel werkt onder de codenaam ‘Ajax’. De bronnen van Bloomberg menen dat er nog werk is aan de technologie en dat ChatGPT en Gemini simpelweg beter werken. Voor Apple zou het dan ook interessanter zijn om met die partijen samen te werken dan om zelf een AI-chatbot te ontwikkelen op basis van Ajax.

Dat wil niet zeggen dat Apple het AI-project helemaal uitbesteedt. De deal gaat over AI-functies die in de cloud plaatsvinden en waar dus steeds een internetverbinding voor nodig is. Apple is van plan om zelf een aantal AI-functies aan te bieden waar geen internet voor nodig is. Dat is niet zo heel gek: Apple investeerde al fors in de functies en kocht onlangs nog DarwinAI. Die AI-startup optimaliseert productieprocessen, maar ontwikkelt ook technieken om AI- modellen zuiniger met rekenkracht om te laten springen.

Die AI-algoritmes zouden zich grotendeels op de achtergrond afspelen, en zijn erop gericht om je informatie te verschaffen en taken voor je uit te voeren. Wellicht zullen Apple’s eigen AI-functies gekoppeld worden aan Siri en diep in iOS 18 ingebakken zitten. Hoe de Google-AI er op iPhones uit zou zien is niet geweten. De mogelijkheid bestaat dat Apple Gemini in een ander jasje steekt, maar daar is nog geen zekerheid over.

aiapplegeminigooglesiri

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals