Nieuws

Amazon doet Alexa Skills stilletjes de das om

alexa
© iStock / fabioderby
Het lijkt erop dat de Alexa-speakers steeds meer een last worden voor Amazon. Het bedrijf wijzigt het beleid omtrent Alexa Skills, waardoor er ongetwijfeld heel wat skills zullen verdwijnen.

Wie thuis een Alexa-speaker heeft staan, kent ze ongetwijfeld wel: Skills. Het gaat om vaardigheden voor de slimme speaker, die afzonderlijk te downloaden zijn via een app. De mogelijkheden zijn in principe legio: je kan je Hue-lichten aan de speaker koppelen, maar bijvoorbeeld ook je Spotify-account, robotstofzuiger of slimme thermostaat. Dankzij Skills kan je interageren met die diensten vanop de slimme speaker, broodnodig als je een smarthome-ecosysteem wil uitbouwen.

Stilaan blijkt echter dat Amazon die Skills meer als een lust dan een last beschouwt. Het bedrijf biedt al een tijdje allerlei voordelen aan ontwikkelaars die Skills voor Alexa ontwikkelen. Dat gebeurt in de vorm van credits voor Amazon Web Services. Voor ontwikkelaars is dat interessant: heel wat Alexa Skills werken in de cloud, maar dat kost natuurlijk geld. Dankzij de credits hoeven ontwikkelaars die kost niet zelf te betalen, wat de drempel om skills te programmeren flink verlaagt.

Geen gratis credits meer

Amazon blijkt echter niet van plan om die credits gratis te blijven uitdelen. Afgelopen week ontvingen ontwikkelaars het bericht dat het Rewards-programma vanaf 30 juni 2024 verdwijnt. Amazon zegt het er niet letterlijk bij, maar de boodschap is duidelijk: “hoest de kosten voortaan zelf maar op”. Dat is voor heel wat Skills een probleem: de meeste zijn namelijk gewoon gratis te gebruiken. De ontwikkelaars moeten er dus voor zorgen dat ze geld verdienen aan aankopen die met Skills gemaakt worden, maar dat is niet voor elke Skill haalbaar.

Amazon-woordvoerder Lauren Raemhild laat weten dat er inmiddels 160.000 Alexa Skills beschikbaar zijn. Daarachter zit een groot aantal ontwikkelaars, waardoor Amazon besluit om het programma stop te zetten. De Skills zelf? Die blijven in principe gewoon bestaan, al zal dat afhangen van de ontwikkelaars en of zij cloudkosten kunnen en willen betalen.

Generatieve AI voor Alexa

Amazon lijkt met de beslissing vooral de weg te bereiden voor een generatief AI-systeem dat in Alexa-speakers moet gaan huizen. Die chatbot wordt deze zomer verwacht. Hoe die uiteindelijk zal interageren met je smarthome-apparaten, is nog onduidelijk. In ieder geval hopen we dat de slimme speakers dan ook eindelijk Nederlands spreken: dat kunnen ze momenteel nog niet.

Uitgelicht artikel Amazon Hardwareteam van Amazon niet enthousiast over aankomende producten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business