Nieuws

Productie 2nm-chips zou lukken vanaf eind 2026, vanaf 2027 in smartphones

TSMC
© iStock / hapabapa
Het gerucht ging dat TSMC vanaf de iPhone 17 zou voorzien in 2nm-chips. Dat gerucht wordt nu ontkracht: de chips liggen er pas eind 2026.

Computer- en smartphonechips worden steeds kleiner. Of liever: de transistoren in zo’n chips kunnen op steeds kleinere schaal gemaakt worden, waardoor er meer op dezelfde oppervlakte passen. Dit zorgt ervoor dat chips steeds sterker én energiezuiniger worden, wat vooral voor smartphone- en laptopfabrikanten interessant is.

3nm-chips

Momenteel maakt TSMC al 3nm-chips. Die zijn te vinden in de iPhone 15 Pro en Pro Max. De normale iPhone 15 heeft een grotere, en dus iets minder zuinige 4nm-chip. Die chips worden gemaakt op het N3B 3nm-procedé van TSMC, waar nog wel wat verbetering aan mogelijk is. Geschat wordt dat de volgende iPhone kan profiteren van die verbeteringen, en dat er een betere 3nm-chip in zal zitten.

Dat verhaal kan je ook voor de iPhone 17 opstellen: ook daar zal een sterkere en meer efficiënte chip inzitten. Afhankelijk van wie je het vraagt, zal dat een 2nm-chip zijn. Via Chinese sociale media deed het gerucht de ronde dat TSMC tegen dan 2nm-chips zou kunnen leveren. Maar, in tegenstelling tot wat beweerd wordt, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat er zo’n chip in de iPhone 17-modellen komt te zitten.

Overstap na 2026

Wellicht kan TSMC die pas (voldoende) produceren in de tweede helft van 2026. Dat is te laat om de chip te verwerken in iPhones, die op dat moment al veelvoudig van de band zullen rollen. Kortom: TSMC geraakt niet op tijd klaar voor de iPhone 17.

Voor de Galaxy S26 zou dat een ander verhaal kunnen zijn, al is ook dat niet helemaal zeker. Momenteel klopt Samsung aan bij Qualcomm voor een deel van zijn chips, terwijl het de rest zelf vervaardigt. Qualcomm zit intussen op het pad naar de 3nm-chips, en lanceert in oktober de Snapdragon 8 Gen 4. Dat zou de eerste 3nm-chip van het merk moeten worden, een flinke tijd nadat Apple met een chip op de proppen kwam. Of Qualcomm volgende keer even snel mee schakelt, zal moeten blijken.

Hoe dan ook neem je de rapporten over 2nm-chips voorlopig best met een korrel zout. Fabrikanten ontwikkelen nog volop aan het 3nm-procedé, dat nog steeds verbeterd kan worden. Het zou dus allemaal nog wat langer kunnen duren dan gepland. iPhone-gebruikers spreken daarbij over nummertje achttien, terwijl Samsung-fans kunnen uitkijken naar nummertje 26.

Uitgelicht artikel TSMC TSMC gaat 2nm-chips bakken in de VS, bouwt derde fabriek

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business