Nieuws

Tesla ontslaat meer dan 10% van zijn personeel

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Tesla ontslaat wereldwijd minstens 14.000 werknemers. Hiermee wil het merk zich voorbereiden op de volgende groeigolf voor EV's.

Eerder deze maand bleek al dat Tesla fors minder EV’s had verkocht in het eerste kwartaal. Volgens CEO Elon Musk bevindt het bedrijf zich “tussen twee groeigolven” in. Kortom: in de toekomst zal de autofabrikant vanzelf meer elektrische auto’s gaan verkopen, is de gedachte. Om dat doel te halen, wil Musk eerst de bedrijfslasten verlagen. In een e-mail in handen van Electrek schrijft de CEO dat er de komende tijd ontslagen gaan vallen in diverse afdelingen. Meer dan 10% van de werknemers zullen hun baan verliezen, klinkt het in de e-mail.

Wereldwijd heeft Tesla 140.473 medewerkers in dienst. Meer dan 14.000 van hen moeten bij Tesla vertrekken. Volgens Musk zullen vooral “dubbele functies” verdwijnen, die zijn “ontstaan tijdens de snelle groei” van het EV-merk. De ontslagen moeten ervoor zorgen dat de organisatie efficiënter te werk gaat, en met volle focus en innovatie doorzet naar de volgende groeifase.

Wanneer die volgende groeifase zich aandient, zal de tijd moeten uitwijzen. Vast staat dat het Tesla niet meer van een leien dakje gaat. Het Chinese BYD heeft de afgelopen tijd flink meer EV’s weten te verkopen. Ook andere Chinese merken zijn in opkomst, en in Europa beginnen ook de gevestigde merken een steeds belangrijkere rol te spelen. Volvo-eigenaar Geely zet ook sterk in op Europa met EV’s als de EX30 van Volvo, maar ook diverse Polestar en Zeekr-modellen.

Goedkope Tesla Model 2

De onzekerheid rond Tesla wordt verder aangewakkerd door recent opgedoken informatie over de Model 2. Dat moet de goedkoopste EV worden van het Amerikaanse automerk. Musk gaf eerder te kennen dat de Model 2 een prijskaartje zou krijgen van rond de 25.000 dollar. Het is echter maar de vraag of de EV er nog komt, schreef persagentschap Reuters eerder deze maand. Volgens Reuters wordt de EV namelijk niet in productie genomen.

In plaats daarvan wil het merk zich volledig toeleggen op de productie van robotaxi’s. Die worden volgens de geruchten gebaseerd op het platform van de Model 2. Eén van de mogelijke redenen om te stoppen met het project is de Chinese concurrentie. Het zou Tesla niet lukken om te concurreren met de kwaliteit van Chinese wagens op hetzelfde prijspeil.

Musk wijst de geruchten van de hand. Via X laat de topman weten dat “Reuters (alweer) liegt”. Toch is het opmerkelijk dat de CEO uren later het evenement rond de robotaxi’s aankondigde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business