Nieuws

Tesla leverde jaar-op-jaar minder auto’s af 

Tesla Model 3
© Tesla - De standaardversie van de Model 3.
In het laatste kwartaal van 2023 heeft Tesla wereldwijd 386.810 EV's afgeleverd. Dat is een vijfde minder als in dezelfde periode van 2022.

Het is voor het eerst sinds 2020 dat Tesla’s verkoop jaar-op-jaar is gedaald, weet Bloomberg. Analisten hadden eerder verwacht dat Tesla (volgens een gemiddelde van de voorspellingen) zo’n 449.080 elektrische wagens zou afleveren in Q4 van 2023.

De dalende verkoop is toe te schrijven aan een combinatie van factoren, weet TechCrunch. Om te beginnen moest Tesla zijn Gigafactory in Berlijn een week lang sluiten, na een aanval door brandstichters. Daar komt nog bij dat de productie in Berlijn twee weken lang grotendeels stillag na een aanval van Houthi-rebellen op internationale schepen in de Rode Zee. Verder zou de productie van de gefacelifte Model 3 vroeg gepiekt hebben, met een dalend aantal leveringen achteraf.

Beterschap in 2024?

Tesla laat weten dat het 412.376 Model 3’s en Y’s gebouwd heeft in de eerste drie maanden van 2024, samen met 20.995 andere modellen, voor een totaal van 433.371 EV’s. Bij 369.783 leveringen ging het om de Model 3 en Model Y. Over het aantal gebouwde en afgeleverde Cybertrucks, communiceerde Tesla niet.

De EV-bouwer deed wel het een en ander om de verkoop een zetje in de rug te geven. Zo boden Elon Musk en co in het voorbije kwartaal een gratis proefperiode aan voor het Full Self-Driving-systeem (FSD). De constructeur liet ook nog uitschijnen dat de prijzen vanaf 1 april weer opgetrokken zouden worden, en dat geïnteresseerden dus best snel beslisten.

Tesla kent dipje

CEO Elon Musk zei eerder dit jaar al dat Tesla zich momenteel “tussen twee groeigolven in bevindt”. Daarmee doelt hij op het tijdelijke enthousiasme voor de Model 3 en Y. De verkoop zou weer gaan aanwakkeren door een goedkopere Tesla die eind 2025 op de markt komt. Musk waarschuwde investeerders dat 2024 een jaar van trage groei kan worden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business