Nieuws

YouTube richt pijlen nu op mobiele adblockers en alternatieve apps

YouTube Premium nieuwe functies
© Unsplash / Souvik Banerjee
Advertenties op YouTube overslaan? Dat mag niet, en dat zullen ook mobiele gebruikers binnenkort geweten hebben.

Een dienst als Youtube verdient geld op twee manieren: dankzij abonnementen en dankzij advertenties. Het verbaast dan ook niet dat de website al langer campagne voert tegen advertentieblockers. Die zorgen er namelijk voor dat bezoekers geen reclame te zien krijgen, maar daardoor krijgt de website dus ook geen inkomsten.

Van het web naar de smartphone

Lange tijd was het anti-adblockbeleid van YouTube enkel van toepassing op het web. De filmpjeswebsite stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat de browserextensies geen reclames kunnen overslaan. Dat is een kat-en-muisspel: inmiddels werden er al extensies ontwikkeld die de reclames niet overslaan, maar gewoon doorspoelen.

Nu escaleert het beleid van YouTube opnieuw, waardoor niet enkel pc’s getroffen worden. Voortaan zijn ook mobiele adblockers niet meer toegestaan, laat YouTube weten. “We staan third party apps alleen toe om onze API te gebruiken als ze zich aan de gebruiksovereenkomst houden”. In die gebruiksovereenkomst staat natuurlijk dat advertenties overslagen niet mag. Wanneer een app zich niet aan de overeenkomst houdt, schort YouTube de API-toegang op.

Adblockers en third party apps

Dat heeft niet alleen effect op adblockers, maar ook op alternatieve YouTube-apps die reclame overslaan. Wie YouTube kijkt via zo’n app, zal binnenkort op problemen beginnen botsen. Het kan dan zijn dat filmpjes ontzettend lang moeten laden, of dat het filmpje gewoon dienst weigert. Er zal dan een bericht verschijnen: “Deze content is niet beschikbaar in deze app”.

De filmpjessite is helder over waarom het dit nieuwe beleid invoert: “Onze voorwaarden staan niet toe om advertenties uit te zetten, omdat creators dan niet beloond kunnen worden op basis van views”. Google wijst dus niet naar de eigen portefeuille, maar die van creators die filmpjes voor de website maken. “Advertenties op YouTube ondersteunen creators en maken het mogelijk dat miljarden mensen wereldwijd onze dienst gebruiken”.

YouTube Premium

Wie YouTube zonder advertenties wil kijken, wordt doorverwezen naar het Premium-abonnement. Zo’n abonnement kost 11,99 euro per maand voor individuele gebruikers en maakt het mogelijk om zonder advertenties te kijken, maar ook om video’s te downloaden zodat je ze onderweg kan kijken. Gezinnen betalen 17,99 euro per maand, terwijl studenten aan 6,99 euro per maand net iets goedkoper gesteld zijn.

Uitgelicht artikel YouTube logo AdBlock Plus zorgt voor vertragingen op YouTube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business