Nieuws

AdBlock Plus zorgt voor vertragingen op YouTube

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
Google zegt dat de vertraging bij het kijken van YouTube-video's niet te wijten is aan zijn acties tegen adblockers. De oorzaak lijkt juist te liggen bij AdBlock en AdBlock Plus zelf.

YouTube probeert sinds enige tijd adblock-gebruikers van zijn site te weren. In eerste instantie ging dit gepaard met waarschuwingen en de vraag om zonder adblocker te kijken. Wie ze negeerde, kon na verloop van tijd geen video’s meer kijken. Niet veel later kwam YouTube met het nieuws dat het kijkers met een adblock een “versoberde kijkervaring” zou bieden. Dit houdt onder meer in dat een video iets langer moet laden voor je ‘m kan kijken. Sinds eind vorige week lijkt die vertraging steeds vaker voor te komen, al ligt dat volgens Google niet aan YouTube zelf.

“Recente meldingen van gebruikers die vertragingen ervaren bij het laden van YouTube houden geen verband met onze inspanningen om adblockers te detecteren”, klinkt het in een reactie tegen Android Central. Het bedrijf verwijst gebruikers naar zijn supportforum voor tips om de problemen op te lossen.

AdBlock (Plus)

Bij YouTube gaan ze echter niet het gewenste antwoord vinden, meldt uBlock Origin-ontwikkelaar Raymond Hill. Volgens Hill worden de vertragingen inderdaad niet door YouTube veroorzaakt en is de oorzaak te vinden bij een tweetal adblockers: AdBlock en AdBlock Plus. In de laatste versies van de adblockers, respectievelijk 5.17.0 en 3.22, zou een bug zijn geslopen die het videoplatform doet vertragen.

Hill weet niet te melden wat de exacte oorzaak is. De ontwikkelaar stelt wel vast dat de bug vaker voor lijkt te komen bij gebruikers die beide adblockers tegelijkertijd gebruiken. Het is dus zeker en vast aan te raden om een van beide extensies uit te schakelen.

Wie in de tussentijd van de vertragingen af wil komen, doet er goed aan de adblockers geheel uit te schakelen. Overstappen naar uBlock Origin, de concurrent van AdBlock (Plus), is ook een optie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business