Nieuws

X wil nieuwe gebruikers laten betalen om bots te weren

Elon Musk
© Elon Musk
Nieuwe gebruikers op X moeten straks “een kleine bijdrage” betalen om berichten te plaatsen en op anderen te mogen reageren. Elon Musk wil daarmee botaccounts tegengaan.

Elon Musk stelt opnieuw voor om nieuwe gebruikers van het platform te laten betalen. Dit moet volgens hem een einde maken aan de “meedogenloze aanval van botaccounts” op X.

Musk noemde het idee voor het eerst in een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu vorig jaar. Nu deelt hij het idee op zijn eigen X-account. Hoeveel nieuwe gebruikers precies moeten gaan betalen, is nog onduidelijk. Wel is zeker dat de bijdrage alleen geldt voor gebruikers die berichten willen plaatsen. X benadrukt dat gebruikers die alleen berichten willen lezen en accounts willen volgen, de app gratis kunnen blijven gebruiken.

‘Na drie maanden gratis’

Volgens code die X Updates Radar in de website van X heeft ontdekt, moeten nieuwe accounts “een klein bedrag betalen voordat ze berichten kunnen plaatsen, liken, opslaan en beantwoorden”. Musk beweert dat nieuwe gebruikers deze bijdrage slechts drie maanden hoeven te betalen. Daarna krijgen ze gratis volledige toegang tot X. Opvallend is dat er op de website van X gesproken wordt over een “jaarlijkse bijdrage”.

Het is mogelijk dat de informatie op de website nog niet klopt. De nieuwe functie is ook nog niet live. Musk heeft nog niet officieel bevestigd of het idee daadwerkelijk wordt doorgevoerd.

Botaccounts met X Premium

De haalbaarheid van Musks ideeën is altijd een discussiepunt. Vorig jaar werd een soortgelijk idee al getest in de Filippijnen en Nieuw-Zeeland. Of de bijdrage voor nieuwe accounts daar ook daadwerkelijk de opkomst van spam-accounts heeft tegengehouden, is niet bekendgemaakt. Bovendien zijn er op X nog steeds veel botaccounts te vinden die een X Premium-abonnement hebben. Dit suggereert dat degenen die achter de bots zitten, bereid zijn om te betalen om hun activiteiten voort te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business