Nieuws

Apple haalt WhatsApp en Threads uit Chinese App Store

X (Twitter)
© iStock / Robert Way
Apple moet apps zoals Whatsapp, Threads en Telegram uit de Chinese App Store halen, om redenen van nationale veiligheid.

Apple heeft op verzoek van de Chinese overheid enkele apps, waaronder Whatsapp, Threads en Telegram, uit de Chinese App Store verwijderd. Dit besluit werd genomen om “redenen van nationale veiligheid”, zoals gemeld door de Chinese internetregulator.

China staat bekend om zijn strenge regulering en censuurmaatregelen. Daarbij moet dus bevonden zijn dat deze apps die regulering overtreden. Het land blokkeert al jarenlang bepaalde apps (waaronder WhatsApp), maar via een VPN-verbinding konden mensen er toch gebruik van maken. Dat achterpoortje is ook niet meer mogelijk wanneer de app uit de App Store verdwijnt. In augustus vroeg de Chinese overheid al aan appmakers om zich te laten registreren voor eind maart. Dit om meer inzicht te hebben in de uitgevers van deze apps.

Het is niet bekend waarom deze applicaties precies het doelwit zijn. Andere apps, zoals Facebook of Instagram, zijn wel nog gewoon beschikbaar. Apple zelf laat weten dat het verplicht is om de regulering te volgen, “zelfs als we daar niet mee akkoord zijn.”

In Amerika gebeurt momenteel ook het omgekeerde: daar beslist de overheid over de toekomst van TikTok, een Chinese app, en of deze mogelijk moet verkocht worden aan een Amerikaans bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business