Nieuws

Microsoft en Google worden het meest geïmiteerd bij phishing

Phishing attack
© Check Point
Recent onderzoek toont de meest nagebootste merken bij phishingpogingen. Techgiganten zoals Microsoft en Google staan aan de top.

Het Brand Phishing Ranking-rapport van Check Point Research (CPR) voor het eerste kwartaal van 2024 onthult dat bekende technologische merken zoals Microsoft en Google nog steeds het vaakst voorkomen bij phishingaanvallen. Cybercriminelen sturen valse gegevens via e-mail of sms en doen zich voor als deze bedrijven, om persoonlijke informatie te verkrijgen. 38% van de phishingpogingen worden verstuurd onder de naam van Microsoft.

Hoewel phishing meestal gericht is op technologiebedrijven, verschijnt Airbnb nu ook in deze lijst. Deze verandering kan worden toegeschreven aan seizoensgebonden factoren, zoals de paasvakantie, die mogelijk heeft geleid tot een toename van phishingaanvallen op reis- en accommodatiediensten.

Het rapport benadrukt dat vooral technologische merken nagebootst worden, maar wijst er ook op dat de bredere technologie- en internetsector kwetsbaar blijft voor phishingaanvallen. Dit komt voort uit het wijdverbreide gebruik van technologische producten en platforms. Daardoor zijn ze ze een aantrekkelijk doelwit voor kwaadwillenden die op zoek zijn naar persoonlijke en zakelijke gegevens.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven Proximus en Telenet hielden al miljoenen smishingberichten tegen

Maatregelen nemen

Lieven Van Rentergem, Security Engineer Expert bij Check Point Software, onderstreept de voortdurende dreiging van phishingaanvallen en benadrukt het belang van waakzaamheid en voorzorgsmaatregelen bij het omgaan met verdachte communicatie: “In België zijn er gemiddeld 955 aanvallen per week. Van deze aanvallen wordt 50% verstuurd via e-mail. In het licht van de aanhoudende dreiging die uitgaat van de imitatie van merken, is het noodzakelijk dat gebruikers waakzaam blijven en voorzichtig zijn wanneer ze e-mails of berichten ontvangen die zogenaamd afkomstig zijn van vertrouwde merken.”

Dit is de volledige lijst van merken die nagebootst worden bij phishing, in het eerste kwartaal van 2024:

  • Microsoft (38%)
  • Google (11%)
  • LinkedIn (11%)
  • Apple (5%)
  • DHL (5%)
  • Amazon (3%)
  • Facebook (2%)
  • Roblox (2%)
  • Wells Fargo (2%)
  • Airbnb (1%)

Dit betreft een internationaal onderzoek. In Vlaanderen komt daar ook de overheid bij kijken die vaak nagebootst wordt. Om dit tegen te gaan, kan je verschillende maatregelen treffen. Hier vind je tips om je data te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business