Nieuws

Exporttool voor Google Podcasts is nu beschikbaar

Google Podcasts
© iStock / jacoblund
Google Podcasts houdt het voor bekeken en gebruikers moeten zelf hun gegevens overzetten. De tool daarvoor is nu beschikbaar.

Vorig jaar werd al duidelijk dat Google Podcasts geen lang leven meer beschoren was. De postcastdienst van Google zat namelijk op een apart eiland. Met YouTube Music bood de zoekmachinegigant echter ook een muziekstreamingdienst. Die is niet zo populair als Google had gehoopt. De verhuis van de podcasts dient dan ook voornamelijk om de muziekapp van YouTube populairder te maken.

Aanvankelijk stond de sluiting van Google Podcasts nog gepland in april, maar dit werd uiteindelijk uitgesteld naar 24 juni. Vanaf die datum kan niemand meer gebruik maken van de Podcast-app, en zullen gebruikers naar een andere oplossing moeten zoeken. Die biedt Google dus zelf, met YouTube Music. Er is alleen één probleem: alle podcasts die je volgt, gegevens over welke podcasts je al geluisterd hebt enzoverder worden daarbij niet automatisch overgezet. Daar moeten gebruikers zelf voor zorgen.

Wereldwijd beschikbaar

Daarvoor biedt Google een exporttool. Die tool maakt het makkelijk om al je gegevens over te zetten naar YouTube Music, zodat je niet van een schone lei moet herbeginnen. Die tool werd in december al gelanceerd voor Amerikaanse gebruikers, maar de rest van de wereld moest wachten. Dat wachten is nu voorbij.

Google werkte namelijk de supportpagina over die exporttool bij. Daar staat te lezen dat de tool vanaf vandaag wereldwijd beschikbaar is. Die exporttool maakt het niet alleen makkelijk om alles over te zetten naar YouTube Music, maar ook naar andere podcastdiensten. Je kan alle gegevens namelijk downloaden als een .OPML-bestand. Dat bestand kan je nadien opladen bij een andere podcastaanbieder die dat ondersteunt.

Tot 29 juli

Wie zaken wilt overzetten, begint daar best nu al aan. Vanaf 29 juli stopt de tool namelijk weer met werken. Daarvoor, vanaf 24 juni, zal je al geen podcasts meer kunnen beluisteren. In de VS hield Google Podcasts het al in maart voor bekeken. Hier kunnen gebruikers dus nog iets langer terecht in de vertrouwde app.

De procedure om bestanden over te zetten is niet erg ingewikkeld. Eerst en vooral dien je de Google Podcasts-app te openen. Daar zal een knop verschijnen om je abonnementen te exporteren. Door daarop te klikken en voor ‘YouTube Music’ te kiezen, zal je meteen naar die app gestuurd worden. Daar hoef je een laatste keer te bevestigen, waarna alles automatisch wordt overgezet.

Uitgelicht artikel YouTube Music Google Podcasts verdwijnt, dit moet je weten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business