Nieuws

Google Podcasts verdwijnt, dit moet je weten

YouTube Music
© Unsplash
YouTube Music neemt de rol over als Google's primaire podcast-app. Google Podcasts verdwijnt niet direct van het strijdtoneel: de podcasting-app treedt ‘later in 2024’ af.

Waarom Google afscheid neemt van zijn Podcasts-app? In een blogpost schrijft de zoekgigant dat ze hun investeringen in de podcastervaring op YouTube Music willen vergroten. Die investering gaat, zo licht het bedrijf toe, gepaard met het verdwijnen van Google Podcasts. Juist door die investeringen is YouTube Music “over het geheel genomen een betere app voor zowel fans als podcasters met exclusieve YouTube-mogelijkheden op het gebied van community, ontdekking en audiovisueel schakelen”, schrijft het Music-team.

Zoals gezegd: Podcasts houdt niet meteen op te bestaan. Eerst wil Google alle functies in YouTube Music op peil krijgen. Daarnaast zijn de podcastfuncties in de Music-app vooralsnog enkel in de VS beschikbaar. “Voor het einde van het jaar (2023, nvdr.)” staat dit te veranderen. Een exacte datum wordt vooralsnog niet genoemd. Vanaf dat punt kunnen we ook in België en Nederland via Music naar podcasts luisteren.

Uitgelicht artikel Google Stadia Google Stadia verdwijnt vanaf januari 2023

Pas als dat proces is afgerond, verdwijnt Google Podcasts van het strijdtoneel. Luisteraars die nu van Podcasts gebruikmaken worden, zo belooft Google, niet aan hun lot overgelaten. Een migratietool – die luistervoorkeuren en de RSS-feed van gebruikers overzet naar Music – is alvast in de maak. Wil je liever zelf overstappen naar een andere dienst? Daarvoor kan je nu al een OPML-bestand ophalen in Podcasts. Uiteraard kan je ook handmatig de RSS-feeds overzetten naar eender welk platform.

Geen abonnement

Goed om te weten: alle podcastingfuncties in Music zijn gratis. Een abonnement is dus niet nodig om je favoriete podcasts te blijven beluisteren. Ook extra functies, zoals het downloaden van podcasts – ook in videoformaat – zijn steeds gratis toegankelijk. Waar je bij YouTube normaliter moet betalen om iets op de achtergrond te af te spelen, wordt ditmaal een uitzondering gemaakt voor podcasts.

“We weten dat deze overgang tijd zal kosten, maar deze inspanningen zullen ons in staat stellen om een geweldig product te bouwen dat makers en artiesten beloont en fans de beste podcastervaring biedt”, concludeert Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business