Nieuws

Samsung haalt banden met lenzenfabrikant Zeiss aan

Samsung gebouw
© Unsplash / Bakak Habibi
Samsung wil zijn chipproductie verbeteren en klopt daarvoor aan bij Zeiss, dat lenzen voor EUV-machines aanlevert.

Samsung heeft, als één van de grootste technologiebedrijven ter wereld, heel wat producten in het portfolio zitten. Daar horen ook chips bij, zoals de Exynos-chips die in heel wat Galaxy-telefoons zitten. Het Zuid-Koreaanse merkt maakt die chips zelf. Daarvoor is het afhankelijk van een klein aantal bedrijven, die daarvoor de nodige apparatuur kunnen aanleveren. Met Zeiss, één van die fabrikanten, haalt Samsung nu de banden aan.

Lee Jae-yong, uitvoerend vice-voorzitter van het bedrijf, bracht daarvoor een bezoek aan het hoofdkantoor van Zeiss, in het Duitse Oberkochen. Daar zouden de bedrijven een overeenkomst gesloten hebben om samen EUV-technologie te ontwikkelen en te verbeteren. EUV-technologie, ook wel ‘extreem ultraviolet’, wordt gebruikt om moderne chips te vervaardigen. Het enige probleem: ASML is het enige bedrijf ter wereld die EUV-machines kan maken. Zeiss, dat meeste mensen kennen van hun brillenglazen, is het enige bedrijf dat ASML van lenzen kan voorzien die precies genoeg zijn. Ter herinnering: de transistoren op moderne chips zijn slechts een aantal nanometer groot, waardoor de apparatuur heel precies moet zijn.

Zeiss bezit bovendien zo’n 2000 patenten met betrekking tot EUV-technologie. Zelfs als andere fabrikanten erin slagen om de productie zo goed te krijgen als Zeiss, kunnen ze dus niet meteen meebouwen aan EUV-machines. Zeiss speelt dus, net als ASML, een cruciale rol op de wereldwijde chipmarkt.

Dat is reden genoeg voor Samsung om eens aan te kloppen. Het doel is vooral om de productie bij Samsung verder te optimaliseren. Het merk wil marktleider worden voor de meest technologische chips, zo lang het procedé kleiner is dan 3 nm. Die technologie zou in DRAM-chips terecht moeten komen, die Samsung vanaf eind dit jaar in massaproductie brengt.

Het Zuid-Koreaanse technologiemerk heeft verder ambitieuze plannen. Tegen 2025 wil het 2nm-chips commercialiseren. Tegen 2027 mikt het bedrijf nog kleiner, op 1.4nm-chips. Het bedrijf lijkt alvast op de goede weg om dat te behalen: in 2022 was Samsung namelijk de eerste om 3nm-chips te produceren.

Uitgelicht artikel Samsung chip Samsung verwacht dat chipbusiness opnieuw opleeft in 2024

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business