Nieuws

IKEA haalt AI in huis voor je interieurkeuzes

IKEA Kreativ AI
© IKEA
IKEA heeft maandag zijn Kreativ-dienst gelanceerd waarmee klanten hun kamer met AI kunnen vormgeven. De AI zit verwerkt in de mobiele IKEA-app.

Het inrichten van een kamer is geen eenvoudige klus. Het blijft immers lastig om te bepalen hoe een meubel in de ruimte past. Hoeveel ruimte neemt zo’n meubel bijvoorbeeld in beslag, en past de kleur wel bij de muren? Met Kreativ zegt IKEA hiervoor een oplossing te hebben bedacht. De AI-gestuurde “digitale ontwerpervaring” laat je in slechts enkele klikken een kamer scannen, waarna je deze met IKEA-meubilair kan inrichten.

Hiervoor heb je alleen een smartphone met camera nodig. De AI van IKEA zorgt ervoor dat de 2D-opname van je smartphone wordt omgezet naar een 3D-beeld. Vervolgens herkent de AI alle “oude” meubels in de kamer. Die kan je met enkele tikken verwijderen om de kamer te vullen met IKEA-meubels. Als alles naar wens is, kunnen klanten de meubels in de winkelwagen plaatsen of in hun IKEA-account opslaan.

Onzekerheid bij online winkelen

IKEA zegt met zijn Kreativ-dienst in te spelen op de onzekerheid bij het online shoppen. “Vooral bij online winkelen zijn veel mensen onzeker over hoe de producten in hun ruimte zullen passen,” aldus de Zweedse meubelgigant. Die onzekerheid speelt in grote mate online, maar ook offline is het keuzeproces soms nog ingewikkeld. Vanuit de winkel is het immers lastig te voorspellen hoe groot een meubel daadwerkelijk is.

Om van de AI-functie gebruik te maken, heb je zoals gezegd geen bijzonder toestel of losse app nodig. IKEA rolt de Kreativ-functie uit naar zijn bestaande mobiele app op Android en iOS. Ideaal is ook dat IKEA je in dit hele proces begeleidt. De app vertelt je precies wat je moet doen om een kamer te scannen. Vervolgens doet de kunstmatige intelligentie zijn werk, en kan je zelf aan de slag.

Dat kan ook via de IKEA-website, waar je bestaande ontwerpen kan bekijken en bewerken. Om ze op een computer te bekijken, moet je de scan wel eerst opslaan via de mobiele app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business