Nieuws

Razer moet boeten voor foutieve N95-claims

Razer Zephyr mondkapje
© Razer

Die conclusie trekt de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) naar aanleiding van claims die Razer via diverse kanalen heeft gemaakt. Daarop stelde de accessoirefabrikant dat de Zephyr Pro “N95-klasse”-filters gebruikte, en dat het mondkapje met RGB net zo effectief was als een regulier N95-masker. Hoewel Razer die claims later introk, moet het daar alsnog voor boeten. Het Amerikaanse bedrijf had zulke claims immers nooit mogen maken, oordeelt de FTC.

Bovendien stopte Razer pas met de misleidende reclame “na negatieve berichtgeving in de pers en verontwaardiging bij de consument”, schrijft de markttoezichthouder. Aanvullend werden de Zephyr-mondkapjes nooit getest door de bevoegde instantie, de National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH). Razer kon dus helemaal niet stellen dat de Zephyr ‘net zo effectief’ was als N95-maskers. Daarvoor moeten niet alleen de filters, maar het gehele masker ten minste 95% van alle deeltjes in de lucht opvangen.

Terugbetaling voor Zephyr-klanten

In navolging van de backlash gaf Razer via een verklaring te kennen dat de Zephyr en Zephyr Pro “geen medische hulpmiddelen, ademhalingstoestellen, chirurgische maskers of persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) zijn en niet bedoeld zijn voor gebruik in medische of klinische omgevingen.” Ondanks die berichten wordt het bedrijf nu op de vingers getikt door de FTC: het bedrijf moet klanten die het Zephyr-mondkapje aanschaften terugbetalen. Aanvullend moet Razer een civielrechtelijke boete van 100.000 dollar betalen.

Razer mag ook geen gezondheidsvoordelen voor zijn producten meer claimen zonder daarvoor wetenschappelijk bewijs te leveren. Daaronder vallen ook de claims dat producten voldoen aan door de overheid gestelde richtlijnen, terwijl dat niet het geval is.

Het oordeel geldt enkel voor de Verenigde Staten. In de EU krijgen klanten het aankoopbedrag dus niet terug. Hoeveel mondkapjes de accessoiremaker hier heeft verkocht is onduidelijk: de Zephyr was in Europa in elk geval te koop voor 100 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business