Nieuws

Laatste Windows-update maakt VPN-verbindingen stuk

Windows 11-logo
© Microsoft
Wie vaak een VPN-verbinding aan heeft staan, merkte het ongetwijfeld al: de laatste Windows-update zorgt ervoor dat je VPN niet meer werkt.

Microsoft stuurt elke maand een update uit voor Windows 10 en Windows 11. Die updates zijn nodig om de veiligheid van je systeem te garanderen, al durft er af en toe iets verkeerd te gaan. Dat lijkt het geval te zijn bij de veiligheidsupdate van april 2024, KB5036893.

Het is Microsoft zelf dat met nieuws over de defecte update komt. Het bedrijf laat weten dat “Windows-apparaten hun VPN-verbindingen zien mislukken na het installeren van de veiligheidsupdate van april 2024”. Er is dus geweten dat er een probleem is, maar een oplossing is nog niet voorhanden. Die zou volgens de fabrikant van het besturingssysteem wel meekomen met een toekomstige update.

Het defect trekt heel wat gebruikers. Meestal doen fouten als dit zich voor in een Windows-versie of twee, maar in dit geval lijken zo goed als alle versies getroffen te zijn. Of je Windows 11 23H2, 22H2 of 21H2 gebruikt, maakt niet uit: de update zorgt overal voor problemen. Voor Windows 10 zijn dan weer de 22H2- en 21H2-versies getroffen.

Gebruikers die last hebben van het probleem, verwijst Microsoft door naar de “Get Help”-app die standaard op het systeem geïnstalleerd staat. Die app zal proberen om een oplossing te vinden voor het probleem, al is het goed mogelijk dat die oplossingen niet werken.

(Tijdelijke) oplossing

Heb je absoluut een VPN-verbinding nodig? Dan kan je de veiligheidsupdate van april weer verwijderen. Dat kan door in de Windows-instellingen naar ‘Windows Update’ te navigeren en daar de updategeschiedenis op te vragen. Eenmaal in dat venster, scrol je naar beneden om de “installatie van updates ongedaan te maken”. Door KB5036893 te verwijderen zou het probleem opgelost moeten zijn. Hou er wel rekening mee dat je dan ook meteen de veiligheidspatches verwijdert. Het is dus een goed idee om de volgende Windows-update, die de VPN-verbindingen weer moet herstellen, zo snel mogelijk te installeren.

Uitgelicht artikel Windows Defender Onderzoekers leiden Windows Defender om de tuin

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business