Nieuws

TikTok laat weer muziek van Universal-artiesten zoals Olivia Rodrigo en Drake horen

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
TikTok en Universal Music Group hebben een overeenkomst kunnen sluiten waardoor de muziek opnieuw te beluisteren valt in de kortefilmpjesapp.

Op TikTok was een aantal weken geleden plots het geluid uit heel wat filmpjes verdwenen. Reden daarvoor was onenigheid tussen ByteDance, het Chinese moederbedrijf van de app, en Universal Music Group, de platenmaatschappij achter heel wat populaire muziek van vandaag. Sinds februari was de muziek van artiesten zoals Taylor Swift, The Weeknd en Olivia Rodrigo niet meer te vinden op het platform.

Bescherming tegen AI

Het geschil tussen de twee partijen draaide vooral om geld: UMG vroeg meer voor de muziek dan TikTok ervoor wilde geven, waarna het tot een impasse kwam. De situatie lijkt nu geneutraliseerd te zijn: de bedrijven hebben inmiddels een overeenkomst kunnen sluiten. Het lijkt erop dat bescherming tegen AI één van de meest voorname eisen in die nieuwe overeenkomst is. TikTok moet helpen zorgen dat AI-tools voor muziek niet schadelijk wordt voor artiesten en songwriters. Een deel van die inspanning zal bestaan uit het verwijderen van AI-content van het platform.

Daarnaast zou UMG ook aanspraak maken op inkomsten uit de TikTok-winkel. In de TikTok Shop kunnen Amerikaanse gebruikers allerlei producten kopen, rechtstreeks vanuit de kortefilmpjesapp. Van die inkomsten mag UMG dus een graantje meepikken. De app zelf wil ook een toegevoegde waarde zijn voor artiesten. Die kunnen analytische gegevens krijgen van de app. Ook de mogelijkheid om tickets te kopen voor een optreden wordt in de app ingewerkt, net zoals een knop om muziek meteen toe te voegen aan je afspeellijsten.

Andere artiesten al eerder terug

Eerder deze maand was er al wat muziek van een aantal UMG-artiesten opnieuw te horen. Eén daarvan is Taylor Swift, die de teugels van haar catalogus zelf in handen heeft en zo mogelijk een aparte deal heeft kunnen onderhandelen. Ook bij filmpjes waar bijvoorbeeld muziek van Ariana Grande onder zat, valt weer wat te horen. Nu komt ook de muziek van andere UMG-artiesten dus terug. Filmpjes waarvan het geluid uitgeschakeld werd, krijgen het daardoor terug. Voor toekomstige TikTok-filmpjes zullen gebruikers ook opnieuw nummers van die artiesten kunnen selecteren.

Hoelang gebruikers daarvan kunnen profiteren, is maar de vraag. In Amerika werd zopas een wet gestemd waardoor ByteDance het platform van de hand zou moeten doen. Het bedrijf probeert die beslissing aan te vechten, maar is bereid om TikTok uit de VS te halen indien de wet gehandhaafd wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business