Nieuws

TikTok ziet vertrek uit de VS als reële optie

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
ByteDance vertrekt liever uit de VS dan verplicht te worden om TikTok van de hand te doen. De socialemediagigant wil de wetgeving eerst aanvechten in de rechtszaal.

ByteDance maakte vorige week duidelijk geen plannen te hebben om TikTok te verkopen. TikTok-CEO Shou Zi Chew liet via het platform al weten de nieuwe Amerikaanse wetgeving aan te vechten. Deze wetgeving eist dat TikTok binnen negen maanden wordt verkocht. De Amerikaanse president kan die termijn vervolgens nog éénmaal met drie maanden verlengen. Mocht ByteDance dan nog steeds vasthouden aan het platform, dan volgt een verbod en moet TikTok de VS verlaten.

Hoewel zo’n verbod nog niet aan de orde is, lijkt ByteDance een vertrek uit de VS wel degelijk als een reële optie te zien, meldt persagentschap Reuters.

Geen verkoop aan Amerikanen

Bronnen van Reuters herhalen dat ByteDance niet van plan is zijn socialemediaplatform te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Het bedrijf vestigt zijn hoop op de rechtszaken die het in de VS zal voeren om de ban van tafel te krijgen. Lukt het niet om onder de ban uit te komen, dan zal TikTok mogelijk uit de VS vertrekken.

Algoritme en inkomsten

ByteDance’s weerstand tegen verkoop heeft grotendeels te maken met de technologie die het platform draaiende houdt: de algoritmen. Diezelfde algoritmen gebruikt de socialemediagigant ook voor andere, in China opererende socialemediaplatformen. Deze algoritmen zijn bepalend voor het succes van TikTok en ByteDance’s andere diensten. Bij een verkoop zou ByteDance de controle over de software verliezen, met alle gevolgen van dien.

Bovendien zou de financiële impact van een vertrek uit de VS slechts “beperkt” zijn, zo melden diverse bronnen aan Reuters. Hoewel TikTok 170 miljoen Amerikaanse gebruikers heeft, zijn de inkomsten relatief bescheiden. Die verloren inkomsten wegen mogelijk niet op tegen het verliezen van de controle over het cruciale algoritme.

Onzekerheid over toekomst

Het is vooralsnog koffiedik kijken hoe de wetgeving precies zal uitpakken. Verwacht wordt dat de ban in ieder geval zal worden uitgesteld als de rechtszaken nog lopende zijn. Afhankelijk van de strategie die ByteDance kiest, zou dat proces nog enkele jaren kunnen duren.

De vraag is ook of Amerikaanse rechters zomaar meegaan met de wetgeving. Eerder werd een soortgelijke ban in de Amerikaanse staat Montana al van tafel geschoven. De rechter was van mening dat de ban de vrijheid van informatie en spraak te veel zou beperken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business