Vlaamse subsidie voor elektrische auto’s: budget al op?

Tesla Model 3
© Tesla
De Vlaamse subsidiepot voor EV's is leeg. Er werd zelfs meer subsidie aangevraagd dan de Vlaamse overheid had voorzien. Toch blijft de overheid nieuwe aanvragen accepteren.

Inwoners van Vlaanderen kunnen in 2024 subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische wagen (EV). Zo ontvang je voor een nieuwe elektrische auto een premie van 5.000 euro. Wie een tweedehands EV koopt, kan rekenen op een subsidie van 3.000 euro. De regeling blijkt erg populair, meldt Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V). Volgens Mertens is het subsidiebudget voor het lopende kalenderjaar al opgebruikt. Er zijn inmiddels subsidieaanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 27,7 miljoen euro, terwijl het voorziene budget 26 miljoen euro bedroeg.

Beperkt subsidiebudget

Mertens geeft aan dat de CD&V “eerder al vreesde dat de budgetten niet zouden volstaan”, wat nu lijkt te kloppen. De berekening van Mertens is gebaseerd op het aantal aanvragen: 4.980 voor nieuwe en 932 voor tweedehands EV’s. Als alle aanvragen worden goedgekeurd, komt het bedrag inderdaad rond de 27,7 miljoen euro uit. Het kan echter ook lager uitvallen.

Het aantal subsidieaanvragen ligt vermoedelijk al hoger. De cijfers van Mertens dateren van 18 april. De politica verwacht dat er dagelijks zo’n 28 nieuwe aanvragen bijkomen. Ook zegt ze dat het aantal onontvankelijke dossiers “klein” is, waardoor het gros uitbetaald zal moeten worden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) ontkent echter dat het budget al is overschreden. Peeters stelt tegenover VRT dat er tot nu toe zo’n 20 miljoen euro van de pot is ‘besteed’. Als alle aanvragen worden goedgekeurd, is het budget van 26 miljoen euro dus – op dit moment althans – nog niet bereikt. Bovendien ziet Peeters het aantal aanvragen afvlakken.

Alle premies uitbetaald

Peeters benadrukt dat de overheid alle volledige en ontvankelijke aanvragen zal uitbetalen, ook als het voorziene budget wordt overschreden. In dat geval zal de Vlaamse regering tijdens de begrotingscontrole aanpassingen doorvoeren. Volgens Peeters zou extra budget vrijgemaakt kunnen worden met een kilometerheffing, die 500 miljoen euro op zou leveren.

Budgetten voor leerlingenvervoer of buitengewoon onderwijs wegstrepen is volgens de minister niet aan de orde. Ook De Lijn hoeft niet te vrezen voor een verlaging van de budgetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business