Nieuws

Cortana geeft Microsoft een opdoffer van 242 miljoen dollar

Cortana
© ymgerman / iStock
Cortana, de spraakassistent van Microsoft, levert het bedrijf een opdoffer van 242 miljoen dollar aan schadevergoedingen op.

Aan Cortana, de slimme spraakassistent van Microsoft, hangt uiteindelijk een fors prijskaartje. Na een rechtszaak moet Microsoft 242 miljoen dollar ophoesten omdat het gepatenteerde technologie gebruikte voor de assistent.

Spraakherkenning

Concreet gaat het om de technologie die ervoor zorgt dat Cortana verstaat wat je zegt. IPA Technologies zegt dat Microsoft in dat spraakherkenningssysteem een patent schond. IPA kocht dat patent over van SRI International, dat aan Siri bouwde voor Apple de spraakassistent inlijfde. Normaal gezien zou Microsoft moeten betalen om die technologie te gebruiken, maar dat deed het niet. De verdediging van de Windows-fabrikant daarvoor, speelt meteen op twee fronten. In Redmond menen ze dat hun technologie helemaal niets met het patent te maken heeft én dat het patent op zich ongeldig is.

De rechter ging daar niet mee akkoord, en veroordeelde Microsoft tot een schadevergoeding van 242 miljoen dollar. De Windows-fabrikant zal tegen die beslissing ingaan, waardoor het nog maanden of zelfs jaren kan duren voor er een uiteindelijk verdict komt. In tussentijd is onduidelijk wat er precies met de spraakassistent van Microsoft gaat gebeuren.

Cortana wordt vervangen door AI

Cortana is op verschillende platformen beschikbaar sinds december 2015. Vorig jaar liet Microsoft weten dat het afscheid zou nemen van de spraakassistenten. De Cortana-app verdween daardoor van systemen. Staat de app nog wel geïnstalleerd? Dan kan je daar al een tijdje niets meer mee doen: om met de spraakassistent te converseren, moet je namelijk verbinding kunnen maken met de servers van Microsoft. Ook die servers laten het ondertussen al enkele maanden afweten.

Dat wil echter niet zeggen dat de Cortana-functies helemaal verdwijnen. In de plek komen namelijk heel wat AI-functies. Die zouden, net zoals Cortona moest doen, het gebruik van je pc heel wat eenvoudiger en aangenamer moeten maken.

Dat wil echter niet zeggen dat de rechtszaak daarmee beslist is: ook al verdwijnt Cortana, toch zal Microsoft een schadevergoeding moeten betalen. Als het bedrijf in beroep wel gelijk krijgt, zou de schadevergoeding alsnog geschrapt kunnen worden. Wellicht kan Microsoft daarvoor het voorbeeld van Amazon volgen: ook dat bedrijf werd al aangeklaagd door IPA, maar won de rechtszaak. Ook Google werd aangeklaagd door IPA, maar die rechtszaak loopt nog. In alle gevallen gaan de rechtszaken over soortgelijke technologieën.

Uitgelicht artikel Cortana Het is gedaan met Cortana in Windows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business