Nieuws

Het is gedaan met Cortana in Windows

Cortana
© Microsoft
Microsoft neemt in augustus afscheid van Cortana in Windows. De spraakassistent wordt opgevolgd door allerhande AI-systemen, waaronder de Copilot-dienst.

Cortana werd in 2014 geïntroduceerd als Microsofts tegenhanger van Google Assistent en Amazon Alexa. Een groots succes mocht Cortana nochtans nooit worden. Ondanks de integratie in Windows 10 en 11 – en Windows Mobile 8.1 en 10 – wist ze Google Assistant of Alexa functioneel nooit te evenaren. Microsoft besloot daaropvolgend in juni de spraakassistent stop te zetten.

Bij die aankondiging gaf de softwaregigant aan de ondersteuning van Cortana “eind 2023” te willen stopzetten. Dat lijkt nu toch iets naar voren te zijn geschoven: de ondersteuning loopt immers al in augustus af. “Vanaf augustus 2023 eindigt de ondersteuning van Cortana als zelfstandige app in Windows”, meldt Microsoft in een end-of-life-aankondiging.

Voorlopig blijven de mobiele Cortana-integraties voor Outlook en Teams, evenals Cortana voor Teams display en Teams rooms, ondersteuning ontvangen. Hoelang die ondersteuning aanhoudt, is op dit punt niet gekend. Mogelijk loopt ondersteuning van die Cortana-integraties af van zodra Microsoft de apps voorziet van AI-opties.

Bing Chat en Copilot

Microsoft gebruikt AI immers als reden om Cortana stop te kunnen zetten. AI-diensten als Bing Chat en Copilot kunnen voortaan immers helpen bij het beantwoorden van prangende vragen. Copilot is daarbij ook in staat gebruik te maken van jouw Microsoft 365-data.

Uitgelicht artikel Bing Chat Enterprise Bing Chat nu ook beschikbaar in Google Chrome

Gebruikers die liever een spraakassistent gebruiken, worden ook na augustus bediend. Microsoft heeft namelijk een Voice access-functie toegevoegd in Windows 11. Met die spraakassistent kan je je Windows-systeem laten bedienen en tekst schrijven met je stem (voice-to-tekst). Microsoft zegt dat Voice access offline werkt en “gebruikmaakt van geavanceerde spraakherkenningstechnieken” om spraak te herkennen.

Copilot is intussen beschikbaar als bèta in Windows 11. Mogelijk rolt de stabiele versie van de AI-chatbot in de herfst uit. Bing Chat is intussen vrij beschikbaar via Bing of de Edge-browser.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business