Nieuws

Apple waarschuwt nu ook voor stalking met trackers van Google

tracker apple google
© hapabapa / iStock
Apple kan nu niet alleen waarschuwen voor AirTags die je achtervolgen, maar ook voor andere trackers zoals die op het Google-netwerk.

Het Find My-netwerk van Google is ondertussen een maand actief. Dat zorgt ervoor dat je bluetooth-trackers makkelijk kan terugvinden, ook al heb je zelf geen verbinding met het apparaat. Dat is namelijk niet meer nodig: de locatie kan nu bepaald worden aan de hand van andere Android-telefoons die de tracker passeren.

Uitgesteld voor veiligheid

Eigenlijk was het de bedoeling dat zo’n netwerk van Android-telefoons om bluetooth-trackers terug te vinden al in Android 13 zat. Toch werd de uitrol van het systeem uitgesteld: zonder veiligheidsmaatregelen zetten bluetooth-trackers namelijk de deur open voor stalking. In de begindagen van AirTags bleek dat een flink probleem te zijn: te pas en te onpas vonden mensen vreemde trackers terug, die hen in veel gevallen tot thuis volgden.

Om dat te voorkomen, bouwde Apple een waarschuwing in. Zodra Apple merkt dat er lange tijd een onbekende AirTag in de buurt is, krijg je daar een melding van. Zo kan je op tijd controleren of iemand een tracker in je rugzak heeft gestopt, zodat die persoon je niet naar huis kan volgen. Het inbouwen van zo’n waarschuwing blijkt geen sinecure. Google moest het eigen Find My-netwerk uitstellen om die meldingen in orde te krijgen, zodat ook Android-gebruikers beschermd worden tegen stalkers.

Concurrenten lezen elkaars tags

Alleen moeten de bedrijven niet alleen rekening houden met de eigen tags, maar ook met die van de concurrent. Nu Google en Apple elks een eigen netwerk hebben, moeten die tags ook netjes met elkaar gaan samenwerken. Dat is voor Android al het geval sinds april: als je achtervolgd wordt door een bluetooth-tracker, dan krijg je daarvoor een waarschuwing te zien zoals Apple die al een tijdje uitstuurt.

Op Android werkte die functie meteen voor AirTags en trackers op het Google-netwerk. Dat was niet meteen het geval voor iPhones: die bleven aanvankelijk blind voor de trackers van Google. Dat euvel wordt nu verholpen. Daardoor krijgen iPhone-gebruikers nu ook een waarschuwing wanneer ze gevolgd worden door een tracker van het Google-netwerk. Om waarschuwingen te krijgen, moet je wel je telefoon eerst bijwerken naar iOS versie 17.5. De meldingen maken namelijk deel uit van die software-update.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business