Nieuws

Gemini AI krijgt plaats in zijpaneel van Gmail en Docs

Gemini
© Google
Google gaat zijn Gemini AI een prominente plek geven in zowat alle Workspace-apps, waaronder Docs en Gmail. Het gaat om de geavanceerde Gemini 1.5 Pro.

Het nieuwe zijpaneel zal eerst opduiken in Gmail, Docs, Sheets, Slides en Drive. Je zal er met Gemini kunnen converseren over je content. Het contextvenster waarin je chat is (net als het geheugen van Gemini) een stuk groter geworden. Je kan er je gegevens organiseren, tot inzichten komen en contextgevoelige handelingen uitvoeren zonder dat je de omgeving van de apps in kwestie hoeft te verlaten. Zo kan je bijvoorbeeld facturen in bijlagen met elkaar vergelijken, lange documenten doelgericht doorzoeken of e-mailconversaties en vergaderingen laten samenvatten. Google heeft de nieuwe features uiteengezet in een blog.

Gemini 1.5 Pro in Workspace

Tijdens zijn show op I/O liet Google weten zowat elke toepassing te voorzien van zijn artificiële intelligentie. “Gemini 1.5 Pro wordt het bindweefsel voor een op AI gebaseerde workflow, over meerdere platformen heen”, klonk het. Gemini moet je persoonlijke workflow nog meer gaan automatiseren, zodat je je op de kern kan concentreren. Binnen Workspace is het de taak van Gemini om je tijd te besparen. Zo zal je bijvoorbeeld geen eindeloze berg aan documenten of e-mails meer moeten doorspitten. “In het Gemini-tijdperk zal je in Workspace nieuwe tools krijgen om meer werk te verzetten”, zei Google Workspace VP Aparna Pappu op het I/O-event, dinsdagavond.

Een ander praktisch voorbeeld uit de presentatie van Google, is het plannen van een familiereünie. Stel: je grootmoeder vraagt naar informatie over het hotel. Met het nieuwe zijpaneel in Workspace kan je Gemini vragen om meteen specifieke info uit het Google Doc met de boekingsinformatie naar boven te halen. Bijvoorbeeld: “Wat is de naam van het hotel en wat is het e-mailadres van de salesmanager zoals vermeld in het document @Family Reunion 2024?” Google zegt dat Gemini het document in luttele seconden zal vinden en je meteen het gepaste antwoord kan geven. Daarna kan je het handig verwerken in een snel antwoord aan je grootmoeder.

Gemini-paneel in Gmail

Ook de mobiele app van Gmail krijgt de nieuwe Gemini-integratie. “Gemini zal binnenkort je e-mailconversaties kunnen analyseren en een handige samenvatting kunnen maken en de hoogtepunten direct in de Gmail-app laten zien, net zoals je dat in het zijpaneel in de browser kan”, aldus Google. 

Laatstgenoemde feature zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor Amerikaanse leden van Workspace Labs, later deze maand. In de VS zullen betalende Workspace-klanten en Google One Ai Premium-gebruikers van de nieuwe features gebruik kunnen maken. Wanneer Europese gebruikers aan de beurt zijn, is nog niet bekend.

Uitgelicht artikel Google I/O 2024 Google brengt AI naar het volledige gamma op I/O 2024

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business