Nieuws

Zelfrijdende truck Volvo VNL voorgesteld

volvo vnl
© Volvo Autonomous Solutions
Volvo en Aurora hebben hun eerste zelfrijdende truck voorgesteld: de Volvo VNL. De twee hadden hun partnerschap voor het project drie jaar geleden aangekondigd.

Robotaxibedrijf Aurora heeft de Volvo VNL voorgesteld op de ACT Expo in Las Vegas. De zelfrijdende technologie werd ontworpen door Aurora, maar het is de Zweedse constructeur die de Volvo VNL zal gaan bouwen. Achter het stuur zit Aurora Driver, een artificiële intelligentie die niveau 4 van autonoom rijden mogelijk maakt. Daarvoor maakt de AI gebruik van hogeresolutiecamera’s, radars, een LiDAR-sensor die objecten tot op 400 meter afstand kan detecteren en nog meer sensoren. Aurora heeft naar verluidt al miljarden kilometers afgelegd als training, net als 2,4 miljoen echte kilometers op de openbare weg.

Volvo VNL mikt op veiligheid

Volvo staat natuurlijk voor verkeersveiligheid. Daarom heeft de autobouwer samen met Aurora nog meer features ingebouwd, waaronder beveiliging tegen vreemde stuurmanoeuvres en extra systemen om te helpen remmen en communiceren, binnen zogenaamd ‘vehicle motion management’. De Volvo VNL kan ook rekenen op een efficiënt energiebeheer en de opslag ervan, klinkt het.

Volgens TechCrunch zal de Volvo VNL wel nog steeds een mens achter het stuur moeten hebben zitten, zodat die op elk moment kan overnemen. De komende maanden volgt de echte praktijktest, met transport over lange afstanden doorheen Noord-Amerika. Volgens een woordvoerder van Aurora gaan de partners later dit jaar nog meer nieuwe pilootprogramma’s aankondigen. Daarbij werden geen namen genoemd, maar Aurora deed eerder wel al opdrachten voor FedEx en Uber Freight.

Ook chauffeurloze trucks

Aurora is ook van plan om 20 trucks te laten rijden waarbij er helemaal niemand aan boord zit. Dat zou gaan gebeuren op trajecten tussen Dallas en Houston. Het is niet duidelijk of het daarbij om een vloot Volvo-trucks gaat, dan wel vrachtwagens van een andere constructeur.

Tijdens het event in Las Vegas zeiden Volvo en Aurora dat er wel een testvloot gebouwd wordt van het Volvo VNL-model, in de fabriek in New River Valley (Virginia). Nils Jaeger, President bij Volvo Autonomous Solutions noemde deze truck “de eerste van een gestandaardiseerd, autonoom platform”. Volvo zal er in de toekomst dus nog meer truckmodellen op kunnen ontwikkelen.

Uitgelicht artikel Polestar EV accuwisselstations Volvo-maker zet in op EV’s met accuwisseltechniek

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business