Nieuws

Meta en Google willen AI voor video’s trainen in Hollywood

hollywood
© Meinzahn / iStock
Om goed video's te kunnen maken, moet een AI-systeem weten hoe een goede video eruit ziet. Meta en Google gaan daarvoor naar de bron.

Generatieve AI-tools kunnen niet alleen worden ingezet als chatbots om mee te spreken, maar kunnen ook andere dingen maken. Google lanceerde zo het taalmodel Veo, dat specifiek bedoeld is om video’s mee te maken. Je vertelt daarbij aan het systeem wat je precies wilt zien. Even later krijg je een video die zo uit een film zou kunnen komen. Ook Meta zou aan een soortgelijke tool werken om beelden te maken. Alleen: bij zowel Google als Meta moet het systeem nog wat bijgetraind worden.

Sector kritisch tegenover AI

Als er één plek is waar je zo’n AI-systeem kan trainen in het maken van films, dan is het wel Hollywood. Daar staan ze alleen niet te springen voor de komst van zo’n AI-systeem: de entertainmentsector staat kritisch tegenover de AI-systemen omdat die een verregaande impact op hun werk hebben. Denk maar terug aan 2023: toen staakte de Writers Guild of America (WGA) maar liefst 148 dagen lang om te protesteren tegen de komst van AI-tools zoals ChatGPT.

Meta en Google hebben er echter grof geld voor over om hun videomodellen te verbeteren. Volgens een rapport in Bloomberg zouden ze “tientallen miljoenen dollars” aan de verdere training van de taalmodellen besteden, al is niet elke producent van film en series even happig om dat bedrag in ontvangst te nemen. Bij Netflix en Disney zouden ze hun content niet willen lossen, en mag het AI-systeem dus niet trainen door naar de laatste series of film te kijken. Wel willen de bedrijven op een andere manier gaan samenwerken, al is niet helemaal geweten hoe zo’n samenwerking eruit zou zien. Bij Warner Brother Discovery klinkt eenzelfde geluid, al zou het voor sommige programma’s wel een licentie willen uitschrijven.

Steeds vaker werken AI-bedrijven samen met uitgevers en producers van nieuws en entertainment. Zo leest ChatGPT inmiddels niet alleen Politico, maar kan het AI-systeem ook door de Financial Times bladeren. Die samenwerkingen moeten ervoor zorgen dat het AI-systeem slimmer wordt, en in het geval van Google en Meta: dat het betere video’s maakt.

Uitgelicht artikel ChatGPT OpenAI wil licenties op Amerikaanse nieuwsmedia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business