Apple komt met uitleg over controversiële fotobug op iOS

Apple iPhone
© iStock / grinvalds
Met iOS 17.5.1 heeft Apple begin deze week de vreemde fotobug op iPhones opgelost. Ditmaal biedt Apple tekst en uitleg over wat er precies is gebeurd.

Vlak na de introductie van iOS 17.5 en iPadOS 17.5 deden zich vreemde taferelen voor: foto’s die gebruikers al lang hadden verwijderd, doken plots weer op in de Foto’s-app. Voor sommigen was dat een onschuldige vergissing, maar voor anderen zaten er ook gevoelige of pijnlijke foto’s bij. De bug werd snel verholpen met de release van iOS 17.5.1 en iPadOS 17.5.1. Apple bleef echter onduidelijk over de oorzaak van de bug, waardoor veel vragen onbeantwoord bleven.

Donderdag heeft Apple tegenover 9to5Mac tekst en uitleg geboden. Volgens de fabrikant lag de oorzaak in een corrupte database op iPads en iPhones zelf. Apple benadrukt dat de herstelde foto’s niet op iCloud stonden, maar nog steeds op de toestellen zelf aanwezig waren.

Foto’s van 10 jaar geleden

Hoe kon het dat de foto’s en video’s soms wel 10 jaar oud of ouder waren? Dit heeft te maken met het instelproces van een nieuwe iPhone of iPad. Daarbij worden de bestanden van het oude apparaat gekopieerd, inclusief de database. Apple voegt toe dat bij het resetten van een iPhone of iPad ook de corrupte database wordt gewist. Een toekomstige koper van je toestel zou dus nooit aan je verwijderde foto’s kunnen komen, zelfs niet na de update naar iOS 17.5 of iPadOS 17.5.

Apple reageert hiermee op een bericht op Reddit waarin werd beweerd dat oude foto’s waren opgedoken op een verkochte iPad. Die iPad was al gereset, maar de foto’s zouden toch zijn meegekomen. Volgens Apple was dit een fabeltje. Het bericht is inmiddels van Reddit verwijderd.

Zelf nog even verwijderen

De genoemde bug is inmiddels opgelost met iOS 17.5.1 en iPadOS 17.5.1. Na het installeren van deze update, moet je de herstelde foto’s handmatig verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business