Nieuws

Bug in iOS 17.5 haalt verwijderde foto’s terug

iPhone 12
© Unsplash / Thai Nguyen
Na de update naar iOS 17.5 melden gebruikers dat ze oude foto's zien verschijnen. Het probleem zou ook op tweedehandstoestellen spelen.

De laatste iOS-versie bevat heel wat nieuwigheden voor iPhones. Zo worden iPhone-gebruikers in iOS 17.5 gewaarschuwd als ze gevolgd worden door bluetoothtrackers die alleen met Android werken. Bovendien zal je binnen Europa ook apps van het internet kunnen downloaden. Behalve al dat nieuws, haalt de laatste softwareversie echter ook een aantal oude koeien uit de gracht. Letterlijk: oude foto’s, die je misschien ooit verwijderd hebt, duiken plots weer op.

Het probleem werd al gesignaleerd op Reddit, waar meerdere gebruikers zeggen hetzelfde probleem te ervaren. Eén gebruiker meldt dat oude, verwijderde afbeeldingen plots in de mediakiezer terecht kwamen als meest recente foto’s. De update geeft niet alleen gebruikers die nu een Apple-toestel hebben zorgen. Op Reddit meldt namelijk een gebruiker dat er oude foto’s verschenen op een verkochte iPad. In dit geval werd de iPad verkocht aan een kennis, waardoor het moeilijk te bepalen in hoeveel gevallen dit zich voordoet.

Probleem met lokale opslag

Bij gebruikers die momenteel een iPhone of een iPad hebben, lijkt het probleem alleszins wijdverspreid te zijn. Wat het probleem veroorzaakt is niet geweten. Het zou een mogelijkheid zijn dat die foto’s opgeslagen werden in iCloud en verkeerdelijk synchroniseren, maar verschillende gebruikers laten weten dat ze die clouddienst helemaal niet gebruiken. Daardoor is het waarschijnlijker dat het een om een probleem met de lokale opslag gaat.

Dat is mogelijk doordat bestanden na het verwijderen niet helemaal van je apparaat verdwijnen. In feite blijft de foto steeds “aanwezig” op de opslag van je apparaat. De enige manier om die écht weg te krijgen is door de opslag van de telefoon helemaal te vullen: de verwijderde foto zal dan overschreven worden met andere gegevens. De update naar iOS 17.5 lijkt die niet-overschreven foto’s weer terug te halen.

Aangezien de precieze oorzaak niet gekend is, is ook niet geweten wat de oplossing kan zijn. Gebruikers die de bug willen vermijden, kunnen de update naar iOS 17.5 best even uitstellen. Hoe wijdverspreid het probleem op sociale media bovendien mag lijken: hou er rekening mee dat ontevreden gebruikers steeds het luidst zijn. Hier op de TechPulse-redactie merkten we bijvoorbeeld niets van de bug.

Uitgelicht artikel Apple AirPods Pro oortjes Apple gaat voor privacyvriendelijke, lokale AI-functies in iOS 18

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business