Google Home kan weer het volume van speakergroepen bedienen

Google Home Mini
© Unsplash / Ben Kolde
Gebruikers met speakers die aan het Google Home-ecosysteem hangen, kunnen weer via de Home-app het volume van speakergroepen bedienen.

Het is alweer twee jaar geleden dat Google de functie voor het bedienen van het volume van speakergroepen moest verwijderen uit zijn Home-app. Dit volgde op een ellenlange rechtszaak tussen Google en Sonos, waarin Sonos de zoekgigant ervan beschuldigde “Sonos-technologie te hebben gestolen”. Uiteindelijk werd in die rechtszaak besloten in het voordeel van de speakerfabrikant: Google zou inderdaad wat technologie van dat bedrijf hebben gebruikt, zonder hiervoor te betalen.

Naar aanleiding van dit besluit kondigde Google aan dat de volumebediening voor Home-speakergroepen zou verdwijnen. De technologie lijkt nu echter weer terug te keren.

Beslissing teruggedraaid

Nadat de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) begin 2022 nog oordeelde in het voordeel van Sonos, is dat besluit namelijk teruggedraaid. Dat gebeurde in oktober 2023. Hierdoor is het Google weer toegestaan om volumebediening aan te bieden voor speakergroepen. Lang bleef het echter stil rond de mogelijke herintroductie van de functie, tot na de recente uitrol van de tweede bètaversie van Android 15. Daarop maakte de functie namelijk zijn comeback, en nu zijn ook alle andere Android-telefoons met de Home-app aan de beurt, schrijft 9to5Google.

Uitgelicht artikel sonos speaker Rechter schrapt boete van 32,5 miljoen in zaak tussen Sonos en Google

Het speakervolume kan ook bediend worden via Google Assistant. Om het volume via de Home-app te bedienen, volg je de volgende stappen:

  1. Open de Google Home-app (Android).
  2. Klik op de minispeler in de Home-app, die tevoorschijn komt als er iets afgespeeld wordt op de speakers.
  3. Veeg op de volumeslider om het volume aan te passen (onder de mediabediening).

Nieuwe Sonos-rechtszaak

Hoelang de functie standhoudt, is niet duidelijk. Sonos heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing van oktober. Dit betekent dat er opnieuw gekeken moet worden naar of de zoekgigant misbruik maakt van Sonos-technologie. Afhankelijk van de uitkomst van de rechtszaak, kan de functie zomaar weer geschrapt worden.

Google lijkt zich intussen steeds minder te focussen op slimme speakers. Het merk bracht zijn laatste Nest-speakers al een tijdje geleden op de markt. Ook is de focus van Google stilaan verschoven van zijn slimme assistent naar AI. De toekomst zal uitwijzen wat dit betekent voor speakers die werken met het Home-ecosysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business