Nieuws

Dell voorspelt hogere prijzen voor geheugenchips

Dell kantoor
© iStock
Volgens Dell zullen de prijzen van geheugenchips dit jaar nog stijgen. De prijzen bij Dell volgen alvast.

In elke computer en smartphone zitten meerdere vormen van geheugen: werkgeheugen en opslaggeheugen. De laatste jaren schommelden de prijzen van geheugenchips sterk: een tijdlang daalde de vraag naar die chips omdat er gewoonweg minder vraag naar nieuwe toestellen was. Dat herstelt zich nu, maar fabrikanten pasten hun productiecapaciteit aan op die verminderde vraag. Dell stelt dat fabrikanten in de tweede helft van 2024 de vraag niet zullen kunnen volgen, en dat de prijzen daardoor 15 tot 20 procent de lucht in gaan.

Te weinig geheugenchips

Dell-COO Jeff Clarke deed die uitspraak tijdens de bekendmaking van de financiële resultaten voor het eerste kwartaal van Dells fiscale 2025. Over de hele lijn ziet de fabrikant de kosten stijgen: niet alleen op vlak van de componenten, maar ook op vlak van transportkosten. Toch is vooral de situatie voor de geheugenchips zorgwekkend. Uit de fabrieken komen momenteel niet genoeg chips, en er worden weinig productielijnen voor die geheugenchips opgestart.

Om zichzelf te beschermen voor die hogere prijzen, maakt Clarke bekend dat Dell prijswijzigingen zal doorvoeren. Volgens de COO is de fabrikant daar op dit moment al mee begonnen, en dat is een strategie die eerder al flink opbracht voor de servertak van Dell.

Vooral AI-servers

Momenteel heeft Dell nog voor 3,8 miljard dollar aan bestellingen voor AI-servers openstaan. Om die servers te produceren, is het bedrijf wel deels afhankelijk van Nvidia. Die fabrikant levert de H200- en B200-accelerators die nodig zijn voor de snelle werking van de servers. Wat betreft die H200-accelerators is er geen probleem. Wel kan de levering van servers met B200’s iets uitlopen: het duurt namelijk langer om die accelerator te maken, wat ook meteen de oorzaak is voor die openstaande bestellingen. Net als de AI-servertak, groeien ook de reguliere serveractiviteiten van het bedrijf opnieuw.

Hetzelfde geldt voor de pc-markt. Op de zakelijke markt groeide Dell drie percent, maar op de consumentenmarkt daalde de omzet met 15 percent. Dat is goed voor bedragen van respectievelijk 10,2 miljard dollar en 1,8 miljard dollar. De toekomst zou echter soelaas brengen: binnenkort houdt de ondersteuning van Windows 10 op, en zullen heel wat mensen noodgedwongen een nieuwe pc in huis moeten halen. Tegelijkertijd vernieuwen heel wat merken hun pc’s met NPU’s, waardoor de toestellen klaar zijn voor AI. Ook dat moet consumenten en bedrijven warm maken om binnenkort nieuw materiaal aan te schaffen.

Al bij al haalde Dell 6% meer binnen dan in Q1 2024, goed voor een omzet van 22,6 miljard dollar. De infrastructuurtak, waarmee Dell onder andere aan datacenters bouwt, groeide met 22%, goed voor een bedrag van 9,2 miljard dollar. Volgens Clarke een teken dat grote bedrijven weer bereid zijn om te investeren in technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business