Deze iPads missen de boot: iPadOS 18-update niet beschikbaar

iPadOS 18
© Apple
Zoals ieder jaar vallen sommige iPads buiten de boot bij de upgrade naar een nieuwe iPadOS-versie. Met de komst van iPadOS 18 vervalt de ondersteuning voor iPads met de A10X Fusion-chipset.

Apple ondersteunt zijn iPads doorgaans voor een periode van vijf tot zes jaar. Binnen die termijn ontvangt een ondersteunde iPad elk jaar een nieuwe iPadOS-versie. Vorig jaar stopte de OS-ondersteuning voor alle iPhones en iPads met A11 Bionic-chipsets. Dit jaar is het de beurt aan iPads met de A10X Bionic-chipset. Deze iPads blijven steken op iPadOS 17, zo blijkt uit een bericht op X.

Concreet betekent de beëindiging van ondersteuning voor de A10X dat iPadOS 18 niet beschikbaar komt voor de 10,5-inch iPad Pro en 12,9-inch iPad Pro (2e generatie). Ook de zesde generatie iPad hoeft geen upgrade naar iPadOS 18 te verwachten. Deze draait overigens niet op de A10X, maar op de A10 Bionic uit 2016.

Welke iPads krijgen wél iPadOS 18?

Er zijn tal van iPads die wél worden bijgewerkt naar iPadOS 18. Dit zijn:

  • iPad Pro: alle modellen vanaf 2018 (3e generatie)
  • iPad Air: alle modellen vanaf 2019 (3e generatie)
  • iPad mini: alle modellen vanaf 2019 (5e generatie)
  • iPad: alle modellen vanaf 2019 (7e generatie)

AI-functies voor oudere modellen

Het duurt nog even voordat gebruikers de nieuwste iPadOS-versie kunnen gebruiken. Apple zal iPadOS 18 vermoedelijk op 10 juni onthullen tijdens zijn Worldwide Developer Conference. De software zal tot september vervolgens eerst beschikbaar zijn als bèta. In die periode zal Apple bugs in de software oplossen en aangekondigde functies uitwerken.

Apple zal naar verwachting de focus leggen op AI-mogelijkheden. Voor zowel iOS als iPadOS zijn diverse AI-functies in ontwikkeling. Cupertino heeft AI zelfs een eigen invulling gegeven: het acroniem wordt hernoemd tot ‘Apple Intelligence’.

Deze intelligente functies zijn echter niet voor alle apparaten beschikbaar. Volgens MacRumors moeten gebruikers ten minste over een iPad met een M1-chip beschikken om van de AI-vloedgolf te profiteren. iPads zonder zo’n krachtige M-chipset, hebben (voorlopig) het nakijken. Maandagavond zal daar vermoedelijk meer over bekend worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business