Volvo roept duizenden EX30’s terug vanwege veiligheidsrisico

Volvo EX30
© Volvo
Volvo heeft ongeveer 72.000 exemplaren van de EX30 teruggeroepen. Het gaat om een terugroepactie op afstand. De EV's hoeven dus niet terug naar de garage.

Eigenaren van een Volvo EX30 hoeven dus niet naar de garage om het euvel te verhelpen. In plaats daarvan stuurt Volvo een software-update naar alle verkochte EX30’s die de bug in de software moet oplossen. Dat meldt Bloomberg. Volgens de zakenkrant treft de bug alle EX30’s die tot op heden zijn verkocht, zo’n 72.000 exemplaren. Door de fout zou de snelheidsmeter op de EX30 in een testmodus terechtkomen na het starten van de elektrische auto. Volvo bestempelt dit als een potentieel veiligheidsrisico, en heeft de EV daarom teruggeroepen.

Verborgen snelheidsmeter

In de genoemde testmodus wordt de snelheidsmeter ineens verborgen. In plaats daarvan toont het scherm een ‘regenboog’, om de kleuren van het infotainmentscherm te testen. Op veel EV’s zou het geen probleem zijn als de snelheidsmeter op dat scherm wegvalt: meestal is er nog een aparte meter aanwezig, in het zicht van de bestuurder. Die ontbreekt op de EX30, wat verklaart waarom Volvo de bug als een veiligheidsrisico bestempelt.

Duitse eigenaren van de EX30 zijn per brief geïnformeerd over de terugroepactie. Daarin wordt ook uitleg gegeven over hoe men de fout tijdelijk kan oplossen. Verder wordt klanten gevraagd zich bij de Volvo-dealer te melden als de update op afstand niet slaagt. Daar kan de software-update dan nog steeds kosteloos worden geïnstalleerd.

Uitgelicht artikel Tesla Model 3 Tesla roept 1,6 miljoen auto’s terug in China

Of de update nog nodig is, hangt af van de software die op je EX30 draait. De oplossing voor de bug werd toegepast in versie 1.3. Die zou intussen op een groot deel van de elektrische auto’s draaien.

Softwareproblemen bij Volvo

Het is niet de eerste keer dat de software van de EX30 kampt met kinderziektes. Begin dit jaar moest Volvo de levering van de EV nog staken vanwege softwarefouten. Die fouten hadden te maken met Googles Automotive OS-besturingssysteem. Nog daarvoor staakte Volvo al de leveringen van de EX90 staken vanwege kinderziektes in de software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business