Nieuws

YouTube experimenteert met Community Notes-achtige functie

iPhone 13 YouTube
© Amanda Alamsyah / shutterstock.com
Socialemediaplatformen laten zich dikwijls inspireren door de concurrentie als het gaat om nieuwe functies. Ook bij YouTube lijkt dat te gebeuren: daar kijken ze de Community Notes-functie van X af.

Wie af en toe op X, het vroegere Twitter, scrolt, zal de Community Notes ongetwijfeld kennen. De functie maakt het voor gebruikers mogelijk om commentaar bij bepaalde posts te plaatsen. De functie wordt aangewend om verschillende redenen, zoals het aan de kaak stellen van clickbait of het corrigeren van foutieve informatie. Dat is op X flink nodig: cijfers tonen aan dat het sociale medium van Musk, meer dan andere platformen, een thuishaven is voor desinformatie en fake news.

YouTube maakt nu bekend dat het zelf met zo’n functie experimenteert. De bedoeling is om gebruikers iets meer context te verschaffen bij sommige video’s. Ze kunnen, net als op X, voor een breed arsenaal aan doeleinden ingezet worden. Is een video een parodie, maar zullen niet alle gebruikers dat meteen doorhebben? Dan kan zo’n Community Note ervoor zorgen dat gebruikers toch doorhebben wat de inzet van het filmpje precies is. Staat er foutieve of simpelweg verouderde informatie in een video? Dan is de kans groot dat er een Community Note bij de video verschijnt.

Zo zou de nieuwe functie eruit gaan zien. © Google

Die notities zullen onder de video’s verschijnen. In dat kader zal je een deel van de notitie kunnen lezen, maar door erop te klikken heb je meteen toegang tot heel wat meer info.

Voor een handvol gebruikers

Het belangrijkste verschil tussen de functies op YouTube en X, is dat niet iedereen video’s van een notitie kan voorzien. Aanvankelijk zal slechts een handvol gebruikers zo’n waarschuwing bij video’s kunnen zetten. Die bijdragen worden nadien geëvalueerd door gebruikers. De gegevens daaruit gebruikt YouTube daarna om de functie meer vorm te geven. Niet onbelangrijk: het platform zal die info ook gebruiken om te bepalen of gebruikers die notitie te zien krijgen.

De functie wordt ergens in de komende weken breder uitgerold. Of je Community Notes te zien krijgt, zal afhangen van de video’s waar je naar kijkt. Als alle informatie in die video’s klopt, zal er namelijk geen notitie bij verschijnen.

Uitgelicht artikel youtube YouTube wil advertenties injecteren in video’s
desinformatiefake newsgoogleontspanningxyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals