Samsung Galaxy A55 kampt met vingerafdrukproblemen

Samsung Galaxy A55
© Samsung
Diverse gebruikers van de Samsung Galaxy A55 melden dat de vingerafdrukscanner heel traag of soms zelfs helemaal niet werkt. Samsung heeft ook nog geen oplossing aangekondigd.

Sinds de introductie in maart kampt de Galaxy A55 met problemen met de vingerafdrukscanner, meldt SamMobile. De optische vingerafdrukscanner blijkt moeite te hebben met het herkennen van vingerafdrukken. Gebruikers klagen hierover op onder andere Reddit en Samsungs Community-forum. Recente software-updates voor de Galaxy A55, zoals de beveiligingspatches van april 2024, bieden ook niet de gewenste oplossing.

Opvallend is dat de vingerafdrukscanner soms wel probleemloos werkt, maar kort daarna ineens dienst kan weigeren. In andere gevallen is de scanner te traag, waardoor gebruikers sneller geneigd zijn om de telefoon handmatig te ontgrendelen. Gezien de scanner soms wel goed werkt, lijkt het probleem niet bij de hardware te liggen. De oorzaak blijft vooralsnog onduidelijk.

Mogelijke oplossingen

Sommige gebruikers melden dat het uitschakelen van Face Unlock de problemen verhelpt. Die theorie wordt echter niet door alle gebruikers ondersteund. Een andere genoemde oplossing is het verwijderen en opnieuw instellen van de vingerafdruk. Dit kan helpen als je vingerafdruk is aangetast, bijvoorbeeld door klussen of tuinieren.

Optische vingerafdrukscanner

Het gebruik van een optische vingerafdrukscanner in de Galaxy A55 speelt mogelijk een rol. Deze scanner maakt 2D-afbeeldingen van je vinger en vergelijkt deze bij elke ontgrendeling met de nieuwste scan. Is je vingerafdruk aangetast, dan komen de 2D-scans niet (geheel) overeen en krijg je een foutmelding.

Optische scanners zijn sowieso trager dan ultrasone varianten, die vingerafdrukken scannen met ultrasone geluidsgolven. Beide typen scanners werken overigens minder goed onder een screenprotector. Gebruikers die een screenprotector op hun A55 hebben en last hebben van trage scans, kunnen deze er tijdelijk afhalen om te kijken of de prestaties verbeteren. Is dit het geval, dan is de screenprotector de boosdoener.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy A55 Samsung Galaxy A55 review

Aangezien veel gebruikers van de Galaxy A55 klagen over deze bugs, lijkt er meer aan de hand te zijn dan enkel een trage scanner. Hopelijk lost Samsung dit probleem op met een toekomstige software-update. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft hierover echter nog niets losgelaten.

mobielsamsungsamsung galaxy a55

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals