Nieuws

Starlink Mini gelanceerd: “Dit gaat de wereld veranderen”

starlink mini
© SpaceX
De Starlink Mini werd zopas gelanceerd op de Amerikaanse markt. De compacte schotel met ingebouwde wifirouter gaat volgens CEO Elon Musk de wereld veranderen.

De wifirouter zit verwerkt in de behuizing van de satellietschotel die grofweg zo groot is als een laptop. De Starlink Mini meet 298,5 x 259 x 38,5 mm en weegt amper 1,1 kg (1,53 kg als je de stroomkabel en kickstand meetelt). Met een IP67-rating is de kleine schotelantenne stof- en spatwaterbestendig en kan hij voor korte tijd ondergedompeld in water.

Bovendien zou die gewoon van stroom voorzien kunnen worden met een standaard powerbank op usb. “Dit product zal de wereld veranderen”, zei Musk op X. Volgens de techgoeroe duurt het minder dan 5 minuten om de Starlink Mini te installeren. Ondanks dat de Starlink Mini minder energie verbruikt (tussen de 20 en 40 W) dan andere Starlink-set-ups (tot 60 W), zijn downloadsnelheden tot meer dan 100 Mbps mogelijk. Daardoor kan je de Starlink Mini voor enkele uren van stroom voorzien met een powerbank die de 30.000 mAh benadert (of een uur met zo’n 10.000 mAh). Het nieuwe systeem vereist USB-C Power Delivery met een minimumrating van 100 W (20V/5A).

Starlink Mini als add-on in de VS 

Voorlopig is de Starlink Mini enkel verkrijgbaar in de Verenigde Staten, als uitbreiding op de bestaande ‘Residential’-abonnementen. De Mini-kit heeft voorlopig dan ook enkel een prijskaartje in dollars: 599. Dat is 100 dollar duurder dan de standaardschotel. Daarbovenop betaal je nog eens 30 dollar per maand om de Mini Roam-dienst toe te voegen aan een bestaand Residential-abonnement (kostprijs: 120 dollar). Gebruikers krijgen voor Starlink Mini 50 GB aan mobiele data per maand, zo blijkt uit early access-uitnodigingen die Amerikaanse Starlink-klanten ontvingen.

Volgens de support-pagina is Starlink Mini nu ook officieel beschikbaar in Colombia, El Salvador, Guatemala en Panama. Mensen kunnen het daar aankopen met een regionaal Mini Service- of Mobile-abonnement. Er geldt in die landen geen datalimiet, noch qua verbruik, noch qua snelheid. SpaceX zegt dat het de dienst op termijn gaat uitbreiden naar meer landen.

Op termijn zou Starlink Mini dus ook als een aparte dienst aangeboden worden. Het kan inderdaad heel wat mogelijkheden creëren voor wie onderweg nood heeft aan satellietinternet en alle benodigdheden gewoon in zijn rugzak kwijt kan. Of en wanneer Starlink Mini ook naar België en Nederland komt, is nog niet bekend.

elon muskstarlinkstarlink mini

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals