Apple overtreedt DMA door App Store-beleid, riskeert miljardenstrop

Apple
© Unsplash / Zhiyue
Apple overtreedt volgens de Europese Commissie de zogeheten “steering”-regels van de DMA. Daarmee riskeert de technologiegigant een miljardenboete.

Apple ligt al langer onder het vergrootglas van de Europese Commissie. Eerder dit jaar oordeelde de EU al dat Apple streamingsdiensten oneerlijk benadeelde. De regels van de App Store belemmerden diensten om hun abonnementen buiten het iOS-ecosysteem vrijelijk aan te bieden. Dit is verboden onder de Europese mededingingsregels. Apple kreeg hiervoor een boete van 1,84 miljard euro opgelegd. Het voorlopige oordeel van de Europese Commissie in deze nieuwe zaak, heeft opnieuw te maken met het App Store-beleid, met name met het toestaan van verwijzingen naar alternatieve aankoopkanalen vanuit iOS-apps.

Overtreding van de DMA

In maart kondigde de Commissie al een onderzoek aan naar potentiële overtredingen van de DMA. Naast Apple werden ook Google en Meta onderzocht. Apple is het eerste bedrijf waarvoor de Commissie concludeert dat het de wetgeving overtreedt. “Volgens de DMA moeten ontwikkelaars die hun apps via de App Store van Apple distribueren, hun klanten gratis kunnen informeren over alternatieve, goedkopere aankoopmogelijkheden, hen naar die aanbiedingen kunnen leiden en hen de mogelijkheid kunnen bieden om aankopen te doen”, aldus de Commissie.

Dit is echter niet het geval: ontwikkelaars die van deze vrijheid proberen te genieten, worden door Apple tegengewerkt. Verwijzingen integreren mag, mits men voldoet aan een hele reeks App Store-regels. Zo moeten ontwikkelaars specifieke “link-outs” gebruiken en mogen ze dus niet naar een distributiekanaal van hun keuze linken.

Ontwikkelaars moeten bovendien een afdracht betalen aan Apple voor elke aankoop die gebruikers via de link doen. De EU stelt vast dat dit geldt voor alle aankopen die gebruikers doen binnen zeven dagen na het aanklikken van de link.

Oordeel binnen 12 maanden

Apple is al op de hoogte gebracht van het voorlopige oordeel van de Commissie. De technologiegigant kan nu reageren op het oordeel en zich verdedigen.

Blijft de Commissie na dit proces bij haar standpunt, dan overtreedt Apple met zijn App Store-regels artikel 5(4) van de DMA. Binnen 12 maanden na de start van het onderzoek op 25 maart 2024 volgt dan een definitief oordeel over non-compliance. Dit kan Apple een miljardenboete opleveren. Boetes voor het overtreden van de DMA kunnen oplopen tot 10% van de wereldwijde jaaromzet.

Alternatieve appwinkels

De Commissie kondigde maandag ook een aanvullend DMA-onderzoek aan. Hierbij wordt gekeken naar de regels die Apple ontwikkelaars oplegt om gebruik te maken van de voordelen van de Digital Markets Act. Het gaat om de volgende punten:

  • Core Technology Fee: Apple gaat ontwikkelaars die de voordelen willen benutten 50 cent per app-installatie per jaar aanrekenen.
  • Installatieproces alternatieve appwinkels: de Commissie onderzoekt of het proces om alternatieve appwinkels te installeren voldoet aan de wetgeving. Mogelijk zijn er te veel stappen.
  • Eisen voor ontwikkelaars: om als ontwikkelaar van de voordelen te genieten, moeten ze ook aan bepaalde eisen voldoen, zoals de eis dat ze een “lidmaatschap met goede reputatie” hebben in het ontwikkelaarsprogramma van Apple.

Wanneer de Europese Commissie hierover een oordeel zal vellen, is nog niet duidelijk. Eerst zal de Commissie vermoedelijk nog met rapporten komen over Google en Meta.

appledmaeueuropese commissie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals