Nieuws

Slack gaat oude berichten binnenkort verwijderen

Slack berichtendienst
© Unsplash / Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk
Slack houdt álle berichten voortdurend bij, ook voor gratis gebruikers. Vanaf augustus stopt het daar echter mee.

Tijdens de coronapandemie bleek goede software om samen te werken onmisbaar. Heel wat bedrijven begonnen daarom software zoals Microsoft Teams, Zoom en Slack vaker en intensiever te gebruiken. Dat legt Slack geen windeieren: de afgelopen jaren zag het zijn gebruikersbasis stijgen. Al in 2019 telde de app meer dan 10 miljoen dagelijkse gebruikers, en dat aantal wordt vandaag geraamd op 38,8 miljoen.

Hoeveel van die 38,8 miljoen gebruikers betalen voor de communicatie-app, is niet meteen duidelijk. Wie betaalt voor de berichtendienst krijgt er een aantal functies bovenop die gratis gebruikers niet hebben. Zo laat Slack alleen berichten zien als die minder dan 90 dagen geleden verstuurd werden, tenzij jij of je werkgever betaalt voor de tool. Dat wil niet zeggen dat gratis gebruikers hun berichten niet kunnen bijhouden: alhoewel Slack berichten niet toont aan niet-betalende gebruikers, slaat het deze wel op. Voorlopig toch: het bedrijf maakt namelijk bekend dat het daarmee zal stoppen.

Limiet van 365 dagen

Doordat Slack de berichten bijhoudt, gaan ze nooit verloren. Niet-betalende gebruikers krijgen ze daardoor te zien als ze een abonnement afsluiten voor de dienst. Althans, dat is nu het geval. In het weekend van 26 augustus gaat Slack oude berichten verwijderen. Wees gerust: niet alles gaat meteen op de schop. De berichtendienst verwijdert alle berichten en bestanden die ouder zijn dan 365 dagen. Vanaf het weekend van 26 augustus wordt dat het nieuwe standaardbeleid voor gratis gebruikers.

Gebruikers en bedrijven moeten daardoor voor 26 augustus overstappen op één van de abonnementformules die Slack aanbiedt indien ze geen gegevens willen verliezen. Wie de dienst gratis wil blijven gebruiken, kan nog wel bestanden redden. De optie om die te exporteren zit in Slack ingebouwd.

Voor het communicatieplatform is dit een grote stap. De naam ‘Slack’ is namelijk een acroniem voor ‘Searchable Log of All Conversation and Knowledge’. Gratis gebruikers mogen daar binnenkort ‘some conversations and knowledge’ van maken. Het is niet trouwens niet de eerste keer dat Slack de diensten voor niet-betalende gebruikers inperkt. In 2022 kwam het bedrijf bijvoorbeeld met de zichtbaarheidslimiet van 90 dagen.

businesscommunicatiesalesforceslack

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals