Apple waarschuwt iPhone-gebruikers voor spyware-aanvallen

Apple iPhone 15
© Unsplash / Thai Nguyen
Apple heeft iPhone-gebruikers in 98 landen geïnformeerd over potentiële spyware-aanvallen. In april stuurde Apple ook al eens een e-mail over spyware-aanvallen aan zijn gebruikers.

Toen ging het om iPhone-gebruikers in 92 landen, waarvan Apple had gedetecteerd dat ze het “doelwit zijn van een georganiseerde spyware-aanval”, schreef het toen in de melding. Aanvallers hopen via de spyware-aanvallen toegang te krijgen tot je Apple ID en geassocieerde toestellen. Net als in april, krijgen ditmaal lang niet alle iPhone-gebruikers een melding. Ten eerste stuurt Apple de melding enkel naar gebruikers in 98 landen. Bovendien baseert het zich voor dit type meldingen op aanwijzingen dat de gebruiker het doelwit is van zo’n spyware-aanval.

“Apple heeft gedetecteerd dat je het doelwit bent van een spyware-aanval van een huurling die probeert de iPhone gekoppeld aan je Apple ID -xxx- op afstand te compromitteren”, schrijft de techgigant in de melding aan getroffen gebruikers. De melding benadrukt dat het nooit met 100 procent zekerheid te zeggen valt of de aanval werkelijk zal plaatsvinden. Desondanks is het van groot belang dat getroffen klanten de waarschuwing serieus nemen.

Aanval op journalisten

TechCrunch schrijft dat Apple de melding onder meer in India heeft uitgestuurd. Het is niet de eerste keer dat iPhone-gebruikers in het land worden getroffen door spyware-aanvallen. Vorig jaar stuurde de fabrikant de melding naar diverse journalisten en politici in het land. Amnesty International wist later te achterhalen dat er Pegasus-spyware geïnstalleerd stond op iPhones van prominente Indiase journalisten.

Net als bij voorgaande meldingen noemt Apple geen specifieke informatie over de aanvallen. Dat zou er immers toe kunnen leiden dat de aanvallers hun tactieken aanpassen om aanvallen onder de radar te blijven. Cupertino zegt wel dat het enkel gebruikmaakt van “interne onderzoeken” naar zulke aanvallen, evenals “intern beschikbare dreigingsinformatie”.

Apple stuurt dit type meldingen sinds 2021 naar zijn gebruikers in meer dan 150 landen. In welke landen gebruikers woensdag zijn aangeschreven, laat de fabrikant onbenoemd.

appleBeveiligingiphonespyware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals