Epic Games klaagt Samsung aan wegens Auto Blocker in One UI
Alle Samsung-toestellen met One UI 6.1.1 en nieuwer beschikken over de Auto Blocker-functie. Hiermee blokkeert Samsung het sideloaden van apps op Android-telefoons. Wanneer je apps wilt installeren die niet in de Play Store staan, moet je deze functie eerst uitschakelen. Tenminste, dit geldt voor alle toestellen die met One UI 6.1.1 en nieuwer uit de doos komen, waaronder de Galaxy Z Flip 6, Fold 6 en de recent gelanceerde Galaxy S24 FE. Hiermee begeven Samsung en Google zich volgens Epic Games op glad ijs: de maatregel is illegaal, meent de ontwikkelaar.
Epic-CEO Tim Sweeney uitte deze zomer al zijn ongenoegen over Samsungs anti-sideloading-maatregel door al zijn games uit de Galaxy Store te verwijderen. Sweeney wijst er verder op dat Epic dit soort anti-sideloading-maatregelen eerder met succes aanvocht in de rechtszaal. De rechter verplichtte Google eerder om het sideloaden van apps in de VS te vergemakkelijken.
Gecoördineerde inspanning
De maatregel die Samsung heeft doorgevoerd, ondermijnt die uitspraak, meent Epic Games. De game-ontwikkelaar legt de schuld hiervan niet alleen bij Samsung, maar ook bij de zoekgigant, die volgens de ontwikkelaar al jaren probeert het sideloaden te ondermijnen. Epic Games ziet de Auto Blocker-functie als een “gecoördineerde inspanning om concurrentie te blokkeren” voor de Play Store.
Daarom heeft Epic een aanklacht ingediend bij de rechtbank in Californië. In de aanklacht wordt gesteld dat Samsung “een van de weinige bedrijven” is die Googles dominantie in de app-distributie op Android kan doorbreken. Dat er weinig concurrentie is tussen de partijen, verbaast Epic echter niet, mede vanwege de miljarden dollars die Google Samsung zou betalen “als onderdeel van hun samenwerking”.
Sterker nog, de twee werkten in 2019 aan een exclusieve samenwerking onder de noemer ‘Project Banyan’. In ruil voor het beperken van de concurrentie tussen de appwinkels, zou de smartphonegigant een deel van de omzet van de Play Store ontvangen. Hoewel deze deal nooit is doorgegaan vanwege het juridische risico, werd er in 2020 wel een ‘revenue share agreement’ (RSA) gesloten, zonder expliciete eisen over de Galaxy Store.
Geen onbekende apps
Epic Games stelt in de aanklacht ook dat het financieel last ondervindt van de Auto Blocker-functie. Deze functie maakt het namelijk moeilijker om games zoals Fortnite, die eerder in de Galaxy Store stonden, te installeren. Volgens de ontwikkelaar vereist het 21 stappen om de Epic Games Store te installeren. Een deel daarvan komt echter ook toe aan beperkingen van Google, waardoor de kwestie niet geheel te wijten is aan Samsung.
Ook haalt het bedrijf aan dat zijn games helemaal niet vanuit een ‘onbekende bron’ komen, zoals de Auto Blocker-functie aangeeft. Samsung weet dondersgoed dat het om legitieme apps gaat, omdat deze net in de Galaxy Store hebben gestaan, betoogt de ontwikkelaar.
Auto Blocker uitschakelen
In deze zaak verzoekt Epic de rechter Samsung te verplichten de Auto Blocker-functie uit te schakelen op nieuwe en bestaande toestellen. De functie mag volgens de game-ontwikkelaar wel blijven bestaan, maar dan als een optionele instelling voor de gebruiker, niet als iets dat de fabrikant standaard activeert.