Nieuws

Update naar Windows 11 24H2 bezorgt veel gebruikers hoofdpijn

Windows 11 update
© shutterstock.com / Claudio Divizia
De update naar Windows 11 24H2 duurt lang, zorgt soms voor een blauw scherm én laat bijna 9 GB aan niet-verwijderbare bestanden achter.

Microsoft is stilaan begonnen aan de uitrol van een grote update. Windows 11 24H2 is de grote 2024-update. Hij is al een tijdje beschikbaar op systemen met een Qualcomm-chip, maar wie Intel of AMD onder de motorkap heeft moest langer wachten. Niet alle gebruikers zien de update al klaarstaan, omdat Microsoft de update in verschillende fasen uitrolt. Ook wij zagen hem nog niet verschijnen, maar uit reacties van gebruikers blijkt nu al dat de update een hoofdpijndossier wordt.

Blauw scherm

Meerdere gebruikers met Intel-chips in hun pc zagen al een blauw scherm verschijnen. Dat probleem heeft meerdere oorzaken. Staan er verouderde audiodrivers geïnstalleerd? Dan crasht de pc. Speel je graag populaire spellen zoals Fortnite, die de Easy Anti-Cheat-tool gebruiken? Ook die zorgen ervoor dat Windows 11 24H2 crasht op pc’s met Intel Chips. Gebruik je een vingerafdrukscanner om je pc te ontgrendelen? Je mag raden wat er dan gebeurt. Inderdaad: Windows weigert dienst en crasht soms.

Uitgelicht artikel audio windows Windows 11 24H2 laat Dolby Digital-codec vallen

Wellicht ontstaan die problemen omdat de Windows-update nog niet helemaal compatibel is met de hardware van die gebruikers. Dat is een probleem dat Microsoft zal moeten oplossen met een toekomstige update.

Niet-verwijderbare bestanden

Daarnaast zit er nog een bug in de Windows-update: Windows 11 24H2 heeft maar liefst 8,63 GB aan ongewenste bestanden met zich mee. Die zitten allemaal in de cachemap. Op zich is dat niet gek: updatebestanden worden namelijk bij elke Windows-update bijgehouden in die map. Wat wel gek is, is dat de bestanden deze keer niet te verwijderen zijn.

Gebruikers hebben alles al geprobeerd: zowel op de klassieke als op meer inventieve manieren valt de cache momenteel niet te verwijderen. Microsoft zegt dat het om een bug gaat en dat het aan een oplossing werkt. Eenmaal die beschikbaar is kunnen de cachebestanden weer verwijderd worden.

Update installeren

Niet alle gebruikers ondervinden problemen met de update. Met de gefaseerde uitrol probeert Microsoft de problemen dan ook te beperken. Wil je zelf de meest recente Windows-versie installeren? Open dan de instellingen en navigeer naar ‘Windows Update’. Vink daar de optie “Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn” aan en duw bovenaan op “Naar updates zoeken”. Denkt Microsoft dat jouw pc geen problemen ondervindt tijdens de update? Dan zal je hem hier zien klaarstaan.

Het is de moeite om aan te duiden dat deze update wat anders werkt dan voorgaande Windows 11-updates. Deze keer wordt het volledige OS vervangen met een nieuwe versie. Bij de overgang naar 23H2 werd er nog gebouwd op de vorige updates, maar dat is hier niet meer het geval. Daardoor kan het installeren van deze update langer duren dan je gewend bent. Vrees dus niet als het installeren wat veel tijd in beslag neemt: dat is normaal.

Uitgelicht artikel Microsoft Windows 11 Twee versies van Windows 11 krijgen geen updates meer

Windows 11 24H2: dit is er nieuw

Windows 11 24H2 bevat in elk geval heel wat nieuwigheden. Het OS ondersteunt bijvoorbeeld Wi-Fi 7. Microsoft voert enkele wijzigingen door in Verkenner: het rechtermuisknopmenu geeft nu grotere knopjes voor de vaakst gebruikte acties en laat je ook kiezen naar welke archiefsoorten je bestanden wil comprimeren. Ook de snelle instellingen op de taakbalk gaan erop vooruit: daar kan je nu scrollen om meerdere instellingen te zien te krijgen.

Heb je een slimme pc die AI-functionaliteiten kan aandrijven? Dan krijg je ook functies zoals Studio Effects, Live Captions en Cocreator bij de update. Recall, de Windows-AI die bijhoudt wat je op je pc doet, komt pas later dit jaar beschikbaar.

aimicrosoftupdateWindowsWindows 11 24H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen