Nieuws

Windows 11 24H2 laat Dolby Digital-codec vallen

audio windows
© artursfoto / iStock
Muziek werd vroeger vaak opgeslagen in het AC-3-formaat, ook wel Dolby Digital. Microsoft staakt binnenkort de ondersteuning daarvan.

Wie thuis een grote verzameling aan cd’s heeft en die vroeger digitaliseerde, botst binnenkort misschien op Windows-problemen. Vanaf Windows 11 24H2, de volgende versie van het besturingssysteem, zal je namelijk niet meer naar .ac3-bestanden kunnen luisteren. Microsoft maakt bekend dat het de codec niet meer zal aanbieden.

Van bestand naar audio

Muziek die opgeslagen staat op een computer of smartphone is, zoals alle andere bestanden, niet meer dan een lange reeks enen en nullen. Om ervoor te zorgen dat er muziek uit je speakers of hoofdtelefoon komt, moet die binaire informatie omgezet worden in geluid. Daarvoor bestaan verschillende codecs: die kunnen de informatie achter .mp3-, .aac- en .flac-bestanden omtoveren in geluid. Lange tijd was de AC-3-codec één van de meest populaire codecs die er waren, maar dat houdt binnenkort op.

AC-3, ook wel gekend als Dolby Digital, wordt binnenkort namelijk niet meer ondersteund door Windows. Die verandering publiceerde Microsoft stilzwijgend in een supportdocument voor Windows Media Player. Daar lijst de softwarefabrikant alle beschikbare codecs op, maar komt het onderaan met een noot betreffende AC-3. “Vanaf Windows 11 versie 24H2 is de codec niet langer inbegrepen in Windows”, laat het bedrijf daar weten.

Dolby Digital afspelen

Voor heel wat gebruikers betekent die mededeling dat ze hun muziekbestanden in .ac3-formaat niet meer kunnen afspelen. Veel zal echter afhankelijk zijn van de fabrikant van je laptop: sommige fabrikanten zouden alsnog ondersteuning voor Dolby Digital kunnen bieden. De vraag is maar of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren: inmiddels zijn er betere codecs beschikbaar voor de ruimtelijke audio die AC-3 biedt. De codec wordt dan ook niet vaak meer gebruikt, maar is een erfenis uit de jaren ‘90.

Dat Microsoft de ondersteuning stopzet, wil niet zeggen dat je helemaal geen .ac3-bestanden meer kan afspelen. Net zoals sommige fabrikanten Dolby Digital kunnen blijven aanbieden, geldt dat ook voor alternatieve mediaspelers. Dat kost hen in principe geen geld: het laatste patent op AC-3 verviel ongeveer zeven jaar geleden. De VLC-mediaspeler ondersteunt de codec vandaag bijvoorbeeld ook, en zal dat wellicht ook blijven doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business