Nieuws

“Chinees schip liet expres anker hangen om datakabels door te snijden”

datakabels
© iStock
Een Chinees schip zou bewust zijn anker over de bodem van de Oostzee hebben laten slepen om datakabels van Europese landen door te snijden. Dat zeggen Westerse veiligheidsdiensten.

De onderzoekers van verschillende Europese politiediensten hebben de resultaten van hun onderzoek overgemaakt, zo bericht The Wall Street Journal. De gerechtelijke instanties kwamen tot de conclusie dat een Chinees schip, de Yi Peng 3, bewust zijn anker sleepte om onderzeese datakabels in de Oostzee door te snijden. Het incident, waarbij kabels tussen Litouwen, Zweden, Finland en Duitsland werden beschadigd, lijkt echter geen directe betrokkenheid van de Chinese overheid te hebben. In plaats daarvan vermoedt men dat Russische inlichtingendiensten de operatie hebben aangestuurd.

Anker over zeebodem gesleept

Het schip, dat eigendom is van het Chinese bedrijf Ningbo Yipeng Shipping, sleepte van 17 tot 18 november zijn anker meer dan 160 kilometer lang over de zeebodem. Dat blijkt onder meer uit satellietgegevens. Tijdens de operatie sneed het twee datakabels door. De Yi Peng 3 zigzagde vervolgens kort, hees het anker en vervolgde zijn reis. Onderzoekers vonden schade aan het anker en de romp die consistent is met het slepen en doorsnijden van de kabels.

De transponder van het schip werd tijdens de operatie uitgeschakeld, waardoor het minder goed te traceren was. Een expert noemde de kans op onbedoeld ankerslepen “minimaal.”

Betrokkenheid van Rusland

Hoewel het schip eigendom is van een Chinees bedrijf, lijkt Rusland verantwoordelijk te zijn voor de sabotage. De Yi Peng 3 voer tot begin 2024 uitsluitend in Chinese wateren, maar begon daarna plotseling Russische kolen en goederen te vervoeren en Russische havens aan te doen. Tijdens de stop door de Deense marine bleek het schip Russische meststoffen te vervoeren.

Sinds het incident wordt de Yi Peng 3 omringd door oorlogsschepen van Denemarken, Duitsland en Zweden. De Chinese eigenaar werkt naar verluidt mee, maar internationale maritieme wetgeving voorkomt dat het schip zonder toestemming naar een Europese haven kan worden gedwongen.

De sabotage volgt op waarschuwingen van de VS in september over een verhoogd risico op Russische aanvallen op onderzeese kabels. Die zijn cruciaal voor communicatie en internetverbindingen tussen Noord- en Centraal-Europa. Het doorsnijden ervan versterkt de zorgen over de kwetsbaarheid van onderzeese infrastructuur, die essentieel is voor zowel burgers als militairen. Terwijl de spanningen tussen Rusland en het Westen voortduren, zet het sabotage-incident de internationale gemeenschap op scherp.

Uitgelicht artikel google app logo donkere achtergrond Rusland veroordeelt Google tot boete: 2 met 36 nullen erachter
chinadatakabelsruslandsabotage

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken