Samsung onthult nieuw oleddisplay met piekhelderheid van 5.000 nits

De indrukwekkende helderheid wordt mogelijk gemaakt door Samsungs On-Cell Film (OCF)-technologie, die de traditionele polarisatiefilter overbodig maakt. Polarisatoren verminderen normaal gesproken de helderheid van oledpanelen met wel 50 procent. Door die niet meer te gebruiken, kan Samsung niet alleen een helderder scherm produceren, maar ook eentje dat energiezuiniger is.
In een 10%-venster (waarbij 10 procent van het scherm op maximale helderheid staat) kan het nieuwe OCF II OLED-paneel een piekhelderheid van 5.000 nits bereiken. Dat niveau is doorgaans alleen haalbaar is bij veel kleinere vensters, waarbij 1 tot 5 procent van het display die maximale helderheid moet weergeven. Voor alledaags gebruik, zoals het kijken van films, biedt het scherm nog steeds een indrukwekkende 3.000 nits, wat hoger is dan de helderheid die de Galaxy S25 Ultra onder dezelfde omstandigheden kan bereiken.
Superhelder, maar ook energie-efficiënt
Toch is niet alleen de maximale helderheid belangrijk, maar vooral de energie-efficiëntie. Samsung stelt dat deze panelen dezelfde helderheid kunnen leveren met 1,5x meer efficiëntie dan hun voorgangers. Dit betekent dat dezelfde beeldkwaliteit kan worden bereikt met slechts 63 procent van het stroomverbruik. Dit resulteert in een langere batterijduur, minder warmteontwikkeling en een langere levensduur van het scherm.
Het ontbreken van een polarisatiefilter maakt de oledpanelen ook 20 procent dunner, wat vooral voordelen biedt voor draagbare apparaten. Samsung past de technologie al toe sinds de Galaxy Z Fold 3, maar breidt die nu uit naar traditionele smartphones en oprolbare laptops.
De oledupdate komt op een moment waarop concurrenten zoals BOE uit China ook flinke vooruitgang boeken op het gebied van helderheid en efficiëntie. De strijd om de beste oleddisplays wordt dus alleen maar heviger, wat op termijn alleen maar goed is voor consumenten.