Onderzoek naar omkoping van EU-parlementsleden door Huawei

Officieel zijn er rond de zaak nog maar weinig concrete details naar buiten gekomen, maar Huawei zou via tussenpersonen EU-parlementsleden en mogelijk ook hun assistenten hebben omgekocht met allerlei cadeaus en gunsten. Denk daarbij aan etentjes, reizen, smartphones, voetbaltickets en dergelijke. In ruil daarvoor zouden dan gunstige politieke standpunten in het voordeel van Huawei ingenomen worden. Lobbyen op zich is niet illegaal natuurlijk, maar niet op deze manier.
De corruptie zou van 2021 tot nu regelmatig maar discreet hebben plaatsgevonden. In totaal zouden ongeveer 15 mensen omgekocht zijn. De huiszoekingen, waarbij verschillende personen werden aangehouden, zouden zich voorlopig enkel gericht hebben op verdachten van omkoping en dus niet op parlementsleden die omgekocht zouden zijn, maar dat kan nog komen. In een latere fase zou dan vermoedelijk om het opheffen van hun onschendbaarheid gevraagd moeten worden. Huawei reageert voorlopig niet op de zaak.
Huawei opnieuw in het vizier
Het is niet de eerste keer dat Huawei in het vizier genomen wordt. Als Chinees bedrijf werd het er eerder al van verdacht om voor China te spioneren, een beschuldiging die het zelf uiteraard altijd ontkend heeft. In 2020 echter besloot België om uit voorzorg niet met Huawei samen te werken voor de uitrol van het 5G-netwerk. In 2023 werd het bedrijf ook op de watchlist van de Belgische inlichtingendiensten gezet. Dit onderzoek naar corruptie zou daar trouwens een uitloper van zijn.