Googles FireSat-satelliet spot bosbranden voordat ze uit de hand lopen

FireSat-satellieten kunnen bosbranden detecteren die zo klein zijn als een gemiddeld klaslokaal (25 m²) en maken gebruik van AI om beelden te analyseren. Wat vooral uniek is aan de satellieten, is de continue stroom van nieuwe informatie over mogelijke brandhaarden. Elke 20 minuten sturen de satellieten nieuwe beelden van ‘hoge resolutie’ naar de aarde.
Bij oudere satellietsystemen gaat het doorgaans slechts om enkele updates per dag. Daarnaast zijn de beelden vaak van lage kwaliteit, benadrukt Google. Hierdoor is het voor autoriteiten die zich bezighouden met het opsporen van brandhaarden vaak lastig om beginnende branden op tijd te identificeren. Google stelt dat de FireSat-satellieten, waarvan de eerste nu gelanceerd en operationeel is, dit probleem moeten oplossen.

Onderzoek naar het ontstaan van bosbranden
In totaal worden vijftig FireSat-satellieten in een baan om de aarde gebracht, waardoor er in de toekomst een volwaardig netwerk ontstaat. De gegevens van deze satellieten worden overigens niet alleen gebruikt voor de opsporing van nieuwe brandhaarden. Onderzoekers willen de gegevens ook benutten om beter begrijpen hoe bosbranden ontstaan en zich verspreiden.
Onderzoekers van Google Research hopen uiteindelijk dat de resultaten bijdragen aan een vermindering van de CO₂-uitstoot. Bosbranden veroorzaken immers een vicieuze cirkel: bij branden komt CO₂ vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl een warmer klimaat op zijn beurt weer zorgt voor meer bosbranden. Door branden tijdig op te sporen, kunnen ze worden beperkt voordat de klimaatimpact verder toeneemt.
Google werkt in dit project samen met verschillende partners. De onderzoeksafdeling van de techgigant bundelt in het FireSat-project de krachten met Muon Space, Earth Fire Alliance, de Moore Foundation en autoriteiten die natuurbranden monitoren. De non-profitafdeling Google.org heeft via zijn AI-samenwerkingen 13 miljoen dollar aan het project gedoneerd.