Google Chrome bespaart ’83 mensenlevens’ met deze prestatieboost

Online duiken geregeld klachten op over Chrome. De ooit zo vlotte en efficiënte browser zou de laatste jaren steeds trager zijn geworden. Kijk je echter naar absolute cijfers, dan ontstaat er een ander beeld, blijkt uit testresultaten van Speedometer 3. Deze browserbenchmark laat een flinke prestatieboost zien: jaar op jaar is Google Chrome 10 procent sneller geworden.
In een blogpost gaat het Chrome-team dieper in op de verbeteringen die hiervoor zijn doorgevoerd. Het afgelopen jaar zijn onder meer het geheugenbeheer en de caching van Chrome aangepakt. Ook onderdelen als het Document Object Model (DOM), de CSS-verwerking en rendering zijn efficiënter gemaakt.
Google Chrome bespaart 83 mensenlevens
Chrome maakt voortaan bovendien gebruik van de zogeheten Oilpan garbage collector in Blink voor geheugentoewijzing. Die werkt efficiënter dan de eerdere malloc-implementatie. Daarnaast stapte Google Chrome over op een nieuwe hashingmethode, genaamd rapidhash. Daarmee verwerkt Chrome strings in het renderingsproces. Alleen de overstap naar rapidhash zorgt er volgens Google al voor dat de browser sneller aanvoelt.

Wat je daar als gebruiker nu écht van merkt? “Als elke Chrome-gebruiker Chrome slechts tien minuten per dag zou gebruiken, besparen deze verbeteringen samen 58 miljoen uur – of ruwweg 83 mensenlevens – aan wachten op websites om te laden en te reageren”, aldus Google. Kortom: indrukwekkende cijfers, met echte impact.
Edge is ook sneller geworden
Chrome-concurrent Edge is sinds kort ook een stukje sneller. Vanaf versie 134 verbeterden de prestaties in Speedometer 3 met 3 tot 9 procent. Met name de responsiviteit van webpagina’s kreeg een flinke boost (5 tot 7 procent), maar ook de opstarttijd van de browser werd verkort (2 procent) en het navigeren verloopt iets sneller (1,7 procent). Microsoft benadrukt dat het hierbij gaat om gemiddelden op basis van telemetriedata, afkomstig van uiteenlopende pc-configuraties.
Heel verrassend is die prestatieverbetering van Edge overigens niet. De browser is, net als Chrome, gebaseerd op het Chromium-project waarin deze optimalisaties zijn doorgevoerd. Hoe dan ook is het goed nieuws dat Chromium sneller wordt – en dat Google, ondanks zijn leidende positie op de browsermarkt, niet stil blijft zitten.