Nieuws

Afscheid van Flash Player: is er leven na de dood?

Flash
Steeds meer browsers verbannen het gebruik van Flash. Moeten we er rouwig om zijn of is het net een goede zet?

Sinds een tijdje is Flash Player standaard uitgeschakeld in Chrome, al kan je deze wel terug inschakelen voor specifieke websites. Vanaf 2021 komt daar verandering in, want dan wordt Flash Player volledig verbannen uit Google Chrome. Waarom is dat precies? En wat verandert er concreet voor jou nu de technologie niet meer ondersteund wordt?

Wat is Flash?

Voor het maken van (interactieve) animaties op het web, werd er vroeger vaak gebruik gemaakt van Adobe Flash. Je zag het bijvoorbeeld vaak bij online tooltjes om ingewikkelde processen of grote hoeveelheden data aantrekkelijk te visualiseren. Om die reden werd het ook vaak gebruikt voor educatieve doeleinden, maar ook voor entertainment. Veel games zijn namelijk gemaakt op basis van Flash. Het was zelfs mogelijk om volledige websites in Flash te maken en voor interactieve advertenties op websites.

Om dergelijke zaken te kunnen bekijken, moet er echter specifieke software geïnstalleerd worden, beter bekend als Adobe Flash Player. De software werd door zowat alle websites gebruikt, ongeacht hun omvang. Bij zijn lancering in 2005 gebruikte YouTube bijvoorbeeld Flash om filmpjes te kunnen weergeven. Flash was dus enorm belangrijk voor de groei van het wereldwijde web.

De laatste jaren worden webontwikkelaars afgeraden om Flash nog te gebruiken. Het wordt namelijk niet langer door alle browsers ondersteund (en op iOS al helemaal niet) waardoor compatibiliteit tussen browsers niet kan worden gegarandeerd. Bovendien maakt Flash het web ook minder toegankelijk, want mensen met een visuele handicap worden zo vaak over het hoofd gezien.

“Vroeger werd Flash door zowat iedere website gebruikt, bijvoorbeeld voor het weergeven van video’s. “

Waarom verdwijnt Flash?

Flash wordt niet langer actief gebruikt door ontwikkelaars, het is een verouderde technologie. Op iOS was de technologie zelfs nooit bruikbaar, Steve Jobs weigerde namelijk om er ondersteuning voor te voorzien. Sinds 2015 is het gebruik van Flash met zo’n 99 procent gedaald. Al die ontwikkelaars zijn overgeschakeld naar nieuwere (en betere) technologieën om interactiviteit toe te voegen aan hun websites. Webdesigners kunnen nu meer dan ooit. Ze kunnen de webcam en microfoon aanspreken, mediaspelers integreren en zelfs volledige games maken met technologieën die standaard al beschikbaar zijn in de browsers, zoals JavaScript en HTML 5. Het grote voordeel is dat al deze technologieën gecentraliseerd zijn, want ze worden voorzien door de browsermakers zelf en niet door een extern bedrijf (Adobe).

Gezien het feit dat zowat niemand nog Flash gebruikt, is het blijven ondersteunen van de technologie enkel een verliespost. En niet alleen voor de browsers, maar ook vooral voor de eigenaar ervan: Adobe. Daarom kondigden ze in 2017 aan dat ze Adobe Flash niet meer zullen ondersteunen vanaf eind 2020. Door verouderde technologieën te gebruiken, ontstaan er namelijk onveilige situaties die uiteraard vermeden moeten worden. Adobe Flash Player, de software die nodig is om Flash-materiaal te bekijken, wordt namelijk gezien als een van de gevaarlijkste stukjes software van het internet. Bovendien scoorde de software ook nooit goed op het vlak van performance. De software vroeg behoorlijk veel van computers waardoor er onnodige last op kwam te liggen.  

Dus heel concreet: waarom verdwijnt Flash? Het is een voorbijgestreefde technologie die overbodig is geworden in het huidige technologische landschap. Het opschorten van de technologie is dus niets negatiefs, het is een belangrijke knoop die moet worden doorgehakt met het oog op een veiliger en performanter web. Het staat buiten kijf dat de technologie veel betekend heeft voor het web, maar het is nu tijd om de toekomst aan de nieuwe technologieën te laten.

!!beeld: html5.jpg

Flash heeft plaatsgemaakt voor HTML5.

Wat verandert er voor jou?

De kans dat je een verschil merkt door het stopzetten van Flash, is behoorlijk klein. Zowat alle websites zijn ondertussen overgeschakeld naar nieuwe technologieën en wanneer websites toch nog Flash gebruiken, dan is dat meer hun probleem dan jou probleem. Wanneer je echt (antieke) websites bezoekt waar je Flash toch nog nodig hebt, zal je ook na 2020 vast nog Adobe Flash Player kunnen installeren. Mogelijk kan dat echter niet meer via de officiële versie en zal je je moeten wenden tot onofficiële plugins. Vanaf dan is het opletten geblazen, want zo maak je het jezelf behoorlijk onveilig. Beter stuur je echter een (boos) mailtje naar de ontwikkelaars van de website, want het is namelijk hun taak om mee te groeien met hedendaagse technieken in plaats van zich ertegen te verzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business