Opinie

Opinie: Is het einde van Huawei nabij?

Nu ik voor het eerst een smartphone van Huawei zonder Google-diensten heb uitgetest, kwam ik tot een verontrustende conclusie: het einde van het Chinese merk kan nabij zijn.

In april reviewden we de Huawei P40 Pro, de eerste smartphone van Huawei zonder Google-diensten die meteen wereldwijd verkocht zal worden. Dit is meteen ook de eerste Google-loze smartphone van het Chinese merk die wij in handen hebben gekregen voor een review. In dit geval is het misschien handig dat je eerst de eigenlijke review van de Huawei P40 Pro leest, waar we extra achtergrondinformatie geven over wat wel en niet mogelijk is met de smartphone. In dit opiniestuk geef ik namelijk mijn mening over de toekomst voor (de smartphones van) Huawei nadat ik aan de lijve heb ondervonden tegen welke problemen gebruikers kunnen en zullen aanlopen. 

Vaarwel ecosysteem 

Het eerste dat mij persoonlijk opviel met deze Huawei-smartphone zonder Google-diensten is dat ik sterk verweven zit in het zogenaamde Google-ecosysteem. Ik gebruik Google Foto’s voor een back-up van alle foto’s die ik neem met mijn smartphone en bijgevolg is dit ook de manier waarop ik de foto’s van mijn oude smartphone op mijn nieuwe smartphone wil krijgen. In mijn appartement staan daarnaast een Google Home Mini, Google Nest Hub en enkele andere smart home-apparaten in de Google Home-app. Als je Google Home gebruikt om je slimme apparaten te bedienen, dan is de Huawei P40 Pro geen optie, aangezien die app niet werkt zonder Google-diensten. Een apparaat van Google, zoals een Home Mini speaker, instellen is ook geheel onmogelijk. Wil je toch zo nodig een Huawei P40 (Pro) én smart home ecosysteem met Google Home? In dat geval is de enige optie een tweede, goedkope smartphone in huis halen om Google Home te kunnen gebruiken. De vraag is echter wie er zoveel moeite gaat doen om een smartphone van Huawei te gebruiken. 

De AppGallery is in zijn huidige vorm geen volwaardig alternatief voor Google Play Store.

Hoop op nieuw ecosysteem? 

Huawei probeert dit gebrek aan Google goed te maken met een eigen Huawei-ecosysteem. Ik vrees echter dat dit ecosysteem in het huidige technologie- en smartphonelandschap niet van de grond kan komen. Huawei mag dan wel ’s werelds tweede grootste smartphonemaker zijn, maar dat is niet genoeg om Huawei-gebruikers te overtuigen de overstap te maken naar het nieuwe ecosysteem. Huawei heeft dan wel een eigen smart speaker aangekondigd (de Huawei Sound X) en werkt zelfs aan een eigen spraakassistent genaamd Celia om een alternatief voor Google Assistant te bieden. Het grote probleem hier is compatibiliteit met andere producten. Apple heeft het grote voordeel dat zijn ecosysteem een gevestigde waarde is en dat Apple-gebruikers al hun apparaten (smartphone, laptop, draadloze oortjes…) binnen dat ecosysteem willen houden.  

Huawei heeft een smartspeaker gemaakt, maar de spraakassistent Celia kan nog heel wat leren van Alexa, Google Assistant en Siri.

Huawei probeert nu in korte tijd een ecosysteem te bouwen zoals dat van Apple, maar in het huidige technologielandschap is er geen behoefte aan een derde speler. Niemand gaat een Huawei-speaker met Celia kopen als hij die niet kan gebruiken om zijn huidige smart home-apparaten te bedienen. Op die manier moet je alle elementen in je leven van het Google-ecosysteem vervangen door het alternatief van Huawei. Bovendien moet je dan nog wachten tot andere merken het Huawei-ecosysteem gaan ondersteunen (als die ondersteuning er überhaupt komt). De spraakassistent Celia kan dan wel zeggen wat voor weer het is, maar kan ik ook vragen om mijn tv van Samsung of lampen van Philips uit te zetten? Op het eerste gezicht lijkt Huawei goed op weg om een ecosysteem uit te bouwen, maar het heeft nog een heel lange en moeilijke weg te gaan om op het niveau van Google op Apple te komen. Het is nog maar de vraag of Huawei het einde van die weg zal halen. 

De resterende opties 

De vraag is nu welke opties er nog overblijven voor Huawei. Nieuwe smartphones gaan het succes van hun voorgangers met Google nooit kunnen evenaren. Softwarematig zullen ze altijd een achterstand hebben. Met de nodige omwegen kan je wel alle apps op de smartphones krijgen, maar niet elke gebruiker weet hoe die omwegen werken en vaak gaan er bepaalde veiligheidsrisico’s gepaard hiermee. Hoe je het ook draait of keert: een nieuwe Huawei-smartphone zal niet alle mogelijkheden hebben die een gewone smartphone heeft. Huawei maakt (gelukkig) niet alleen smartphones, dus het bedrijf is nog niet afgeschreven. 

Als je online een zogenaamd APK-bestand zoekt, dan kan je al je vertrouwde apps gewoon installeren, maar sommige APK-bestanden virussen met alle gevolgen van dien.

Naast smartphones heeft Huawei inmiddels verschillende wearables. Dit zijn enkele fitnesstrackers en volledig draadloze oortjes die werken met eender welke Android-smartphone. Daarnaast produceert Huawei ook Windows-laptops die werken zoals eender welke andere Windows-laptops zonder enige beperkingen. Dit zijn echter niet de producten waardoor Huawei groot is geworden, hoewel het bedrijf wel jaarlijks een groei rapporteert in deze segmenten. We mogen ook niet vergeten dat Huawei een grote speler is in de wereld van de netwerkinfrastructuur. Wat we eveneens niet mogen vergeten is dat China een enorm afzetmarkt is en sinds het handsverbod met de VS zijn de zaken van Huawei in China beter dan ooit tevoren, aangezien Chinese gebruikers wel prima aan hun trekken komen met de apps in Huawei’s AppGallery.  

De MateBook-laptops van Huawei werken wél nog zoals vanouds en draaien Windows 10 zoals de rest van de laptops.

Huawei staat in mijn ogen totaal niet aan het randje van de afgrond. Het bedrijf moet wel een andere weg inslaan om relevant te blijven als hun Google-loze smartphones niet aanslaan bij de gemiddelde consument. Mijn vertrouwen in een toekomst voor Huawei-smartphones is misschien weg, maar mijn vertrouwen in Huawei als bedrijf blijft bestaan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business