Partnerinfo

[Partner info] AGFA: SDWAN in praktijk

Alle analisten en specialisten zijn het erover eens: SDN (software-defined networking) in het algemeen en SDWAN (software-defined wide area network) in het bijzonder zijn 'the next big thing' in netwerktechnologie. Met voorlopig de nadruk op 'next', want veel bedrijven hebben in onze regio de stap richting software-gedreven netwerken nog niet gezet. De Belgische multinational Agfa-Gevaert deed dit wel, en kwam hierover getuigen op een Beltug-sessie over netwerkvirtualisatie.

Agfa-Gevaert was de enige echte klantengetuigenis op deze bijeenkomst van Beltug, de organisatie die de belangen van de Belgische telecom- en ICT-gebruikers behartigt. Daarvoor waren ook enkele experts terzake aan het woord over de voordelen en toepassingen van netwerkvirtualisatie. En die zijn er overvloedig, bevestigen de andere aanwezigen.

Wouter Tavernier van de IDLabs in de Universiteit van Gent lichtte toe hoe een software-gedefinieerd, modulair netwerk kan voorkomen dat multinationals zoals Maersk honderden miljoenen schade kan lijden door een ransomware zoals NotPetya, maar ook hoe een doorgedreven virtualisatie van het netwerk kan leiden tot een betere automatisering van het beheer en een hogere resistentie tegen aanvallen en uitvallen. Hij is er ook van overtuigd dat een software-gedefinieerd en gevirtualiseerd netwerk bijdraagt tot een bedrijfscultuur waar verandering niet wordt gevreesd maar veeleer omarmd. En tot een omgeving waarin een bedrijf tot bijna honderd maal sneller zal recupereren van een volgende Notpetya.

Mo Alloul, sales manager van hardwareleverancier Dell, lichtte het belang toe van een gedetailleerd plan van aanpak met een doordachte indeling in Tiers om voor elke site en infrastructuur de best mogelijke configuratie te kiezen. Zo gingen ook zij te werk om de complexe infrastructuur na de overname van EMC drastisch te vereenvoudigen en kostenefficiënter te maken. De minder kritieke en veeleisende sites werden gemigreerd naar een internetverbinding en de Tier 3 en 4 sites kregen de nodige redundantie via MPLS-netwerken en dual internet. Een omvattend project maar de verwachte voordelen zijn navenant. Zo kan deze IT-gigant de kosten drastisch reduceren en zichzelf en klanten een snellere reactietijd garanderen bij veranderende verwachtingen of bij een nieuwe bedrijfsrealiteit.

Agfa: een uiterst modulair resultaat

Agfa is een Belgische multinational met hoofdzetel in Mortsel met een omzet van meerdere miljarden en vestigingen in ruim veertig landen. Het bedrijf is actief in de digitale beeldvorming, van digitale druk over offset-oplossingen tot radiologie. De voornaamste productie- en onderzoekscentra van Agfa-Gevaert bevinden zich in België, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en de Volksrepubliek China. “Die verspreiding van kennis en talent maakt het niet altijd even eenvoudig om te communiceren en de kwaliteit van de netwerken is daarbij uitermate belangrijk”, lichtte Ronny Vaes, Manager Network, Security, Cloud & Datacenter Services bij Agfa, toe.

Toen het vorige contract voor het WAN-netwerk stilaan ten einde liep, besloot Agfa om meteen een reuzenstap richting netwerk van de toekomst te zetten, met behulp van onder meer SDWAN-technologie. Nadat Verizon werd geselecteerd als implementatiepartner, kozen klant en leverancier samen voor Versa Networks als SDWAN-oplossing. Deze technologie was relatief nieuw en minder gekend maar bood zichtbaar meer mogelijkheden voor de toekomst dan andere oplossingen die reeds langer op de markt waren en gaf een sterk kostenvoordeel.

De implementatie verliep  zoals gepland, rekening houdend met de leercurve die iedereen met de nieuwe oplossing moest doorstaan. Na zes maanden, in juni 2019, was het testproject in de productieomgeving voor 6 sites volledig getest en goedgekeurd. De resultaten en de vooruitzichten met de nieuwe omgeving waren dermate veelbelovend dat de rest van Europa ook werd voorzien. Deze tweede fase was eind 2019 zo goed als afgerond.

Hoewel de implementatie nog niet 100% was afgerond op het moment van Beltugs SDWAN event, was Agfa toch enthousiast genoeg om over hun traject en resultaten te komen praten. “We zien nu al een verbetering van de kwaliteit van het netwerk en dankzij het managed networks servicecontract in combinatie met SDWAN hebben we een veel beter zicht op alles wat over onze netwerken loopt. Dat heeft mede geleid tot een stevige besparing van 20%.”

Maar nog veel belangrijker dan de kostenbesparing is de toekomstgerichte infrastructuur waar Agfa vandaag over beschikt. “Door het netwerk software-defined te maken, en met het inzicht dat we hebben in alle assets op ons netwerk, zowel hardware als software, wordt het veel eenvoudiger om in te grijpen wanneer dit nodig is”, vertelde Ronny Vaes, “Zo hebben we bij de verkoop van één van onze divisies, onze Hospital IT-afdeling die actief was in diverse Europese landen en in Brazilië, moeiteloos de betrokken netwerksegmenten afgekoppeld van het hele corporate netwerk. En ook de overnemer had geen problemen om deze assets aan zijn netwerk te koppelen. Dergelijke modulariteit is echt een meerwaarde.”

Ronny Vaes wijst ook op een voordeel op iets langere termijn: wie een gevirtualiseerde netwerkomgeving draait, hangt minder af van ‘best of breed’ hardware en kan dus vlotter overschakelen op standaardisering voor diverse functies. “Zo kunnen wij een consolidatie realiseren van enkele honderden naar enkele tientallen leveranciers”, besloot hij trots.

Lessons learned

De implementatie van een software-gedefinieerde netwerkomgeving en SDWAN heeft Agfa niet alleen veel onmiddellijke voordelen opgeleverd, maar ook enkele waardevolle ‘takeaways’ voor hun volgende projecten, die Ronny Vaes graag met het publiek deelde: “Eerst en vooral: als je met leveranciers aan tafel gaat voor het afsluiten van een contract rond (al dan niet managed) software-defined networking, steek dan eerst voldoende tijd in het vaststellen welke businessobjectieven je met deze migratie hoopt te bereiken. En zorg dan dat die objectieven naar contractvoorwaarden worden vertaald, met meetbare SLA’s. Bij het definiëren van die bedrijfsobjectieven mag je bijvoorbeeld ook niet te veel extrapoleren: apps die voor één site erg belangrijk zijn, kunnen elders helemaal niet worden gebruikt. Maak die oefening voor elke individuele site.”

Ronny Vaes pleit tot slot ook nog voor het gebruik van AI voor het beheer van een corporate netwerk. “Je krijgt zoveel waardevolle inzichten over netwerkverkeer, over je assets, over beveiliging enzovoort. De extra investering in zulke functionaliteit zal zich ongetwijfeld snel terugverdienen.”

Meer tools om de voordelen van SDWAN voor uw organisatie te bepalen vindt u onder ‘Building blocks of success’ op de website van Verizon.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business