Partnerinfo

[Partner info] Smart home? Deze apparaten moet je hebben!

Huisautomatisering maakt het leven eenvoudiger.

Hieronder lees je welke apparaten onmisbaar zijn voor een smart home.

Huisautomatisering in de badkamer

We brengen ongelofelijk veel tijd door in de badkamer en eigenlijk is het vrij onlogisch dat het zo lang duurde vooraleer ook hier slimme apparaten hun intrede deden. Een voorbeeld daarvan is het bad dat of de douche die je met je smartphone bedient. Denk ook aan ingebouwde ledverlichting dat automatisch aangeeft of het water helemaal op temperatuur is.

Het slim toilet is misschien nog wel het beste voorbeeld. De wc-bril gaat dan automatisch omhoog of omlaag en is soms zelfs verwarmd. De toilet doorspoelen verloopt eveneens automatisch en sommige slimme toiletten passen het waterverbruik zelfs aan in functie van het gewicht van je boodschap. Er zijn zelfs toiletten met ingebouwde onderdouches waarbij je geen toiletpapier nodig hebt. In Japan kennen ze het al langer, maar hier vinden we dat laatste vaak te veel van het goede. Hoe dan ook is het niet alleen handig, maar ook nog eens extra hygiënisch.

Automatische bediening

Vooral de mogelijkheden om automatisch de rolluiken, de verlichting of de verwarming te bedienen, is een must voor een smart home. Somfy TaHoma is volgens ons een aanrader omdat je meteen een totaaloplossing hebt met één enkele app. Het is vooral handig dat je verschillende scenario’s kan instellen. Stel jezelf bijvoorbeeld voor dat je het huis verlaat en dat ook de verlichting zich meteen uitschakelt, dat de rolluiken automatisch sluiten en dat de verwarming een graadje lager gaat.

Daarnaast kies je zelf hoe je woning reageert op factoren als extra zonlicht, een deur die opengaat of op het moment van de dag. Ja, het is zelfs mogelijk om dagelijks je kopje koffie te laten zetten wanneer je ’s ochtends onder de douche gaat! Een allesomvattende slimme oplossing moet je dan ook echt hebben.

Somfy slaat hiervoor de handen in elkaar met twintig grote partnermerken. Het is wat ons betreft een groot voordeel dat steeds meer producten op één platform werken. Eerder schreven we bijvoorbeeld ook al lovend over de samenwerking tussen enkele techgiganten om een enkele open source-standaard te ontwikkelen.

Een slim huis is een veilig huis

Bij huisautomatisering gaat het lang niet alleen om comfort. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol. Zo is het perfect mogelijk om rookmelders of waterlekkagemelders met het slimme systeem te verbinden, net zoals de inbraakbeveiliging. Ook hierbij speelt een app zoals die van Somfy een belangrijke rol.

Een voorbeeld daarvan is het automatisch inschakelen van de verlichting en het ontgrendelen van de voordeur wanneer het rookalarm afgaat. Maar denk ook aan het inschakelen van binnencamera’s wanneer een raam sneuvelt.

Slim met energie omgaan

Een belangrijk voordeel van huisautomatisering is dat het in duurzaamheid resulteert. We haalden eerder al het voorbeeld aan van het automatisch uitschakelen van de verlichting wanneer je niet thuis bent. Maar denk ook aan het automatisch sluiten van de kelderdeur eenmaal de verwarming aanstaat of het automatisch sluiten van de zonneschermen tijdens een hittegolf. Er zijn zelfs tools die je helpen om te meten wat het effect is van huisautomatisering op je verbruik.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business